Nieuws- en persberichten

24mrt
2022

Innovatie van de maand: de laadtegel

Innovatie van de maand: de laadtegel

Mobiele telefoons kun je draadloos opladen. Waarom hebben we tijdens het laden van elektrische auto’s en fietsen dan nog wel een kabel nodig? 

Dit is precies wat de eigenaren van de startup TILER, Christiaan van Nispen en Olivier Coops, zich afvroegen. Met de huidige technische ontwikkelingen zou dit toch veel gebruiksvriendelijker moeten kunnen. TILER ging met dit innovatieve idee aan de slag en ontwikkelde de eerste versie van een straattegel die e-bikes draadloos kan opladen. 

Lomp, duur en breekbaar

Het oorspronkelijke idee voor het draadloos opladen van een e-bike komt van de TU Delft. Studenten waren bezig met een academisch traject, waarbij ze een oplaadtegel probeerden te ontwikkelen. Ze waren op zoek naar ondernemers die het project wilden ondersteunen. Van Nispen en Coops waren direct enthousiast; dit zou wel eens een doorbraak kunnen zijn in het laden van elektrische voertuigen. De eerste versies van de tegel waren lomp, duur en breekbaar. Maar nu, twee jaar later, is de tegel klaar om de wereld te veroveren!

Hoe werkt het?

De tegel werkt door middel van ferriet, een ijzersoort met magnetische eigenschappen. Deze draagt geheel draadloos energie over naar de fietsaccu. Het materiaal wordt verwerkt in zowel de tegel als in de fietsstandaard. De tegel sluit je aan op het stroomnet. Als je de elektrische fiets met standaard op de tegel zet ontstaat er een magnetisch veld waardoor de stroom wordt overgedragen naar de fiets. 

Er zijn volgens TILER nog volop mogelijkheden om de tegel verder te ontwikkelen. Zo wordt er onderzocht hoe de tegel ingezet kan worden bij andere licht elektrische vervoersmiddelen zodat e-scooters en e-bakfietsen ook draadloos kunnen opladen. Als fietsminnend land, zou het zomaar kunnen dat in de toekomst iedereen zo’n innovatieve stoeptegel voor de deur heeft liggen.

Meer lezen over leuke, interessante of opvallende mobiliteitsinnovaties?

We schreven eerder over auto’s op de digitale snelweg, een alternatief voor korte vluchten en de highlights van de CES 2022. Of volg ons op LinkedIn, Facebook of Twitter!
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.