Nieuws- en persberichten

10feb

Innovatie van de maand: Alternatief voor korte vluchten

Innovatie van de maand: Alternatief voor korte vluchten

Vliegen is vervuilend. Vooral tijdens het opstijgen stoten de luchtreuzen veel CO2 uit. Hierdoor zijn korte afstandsvluchten relatief het meest vervuilend. Maar het Britse CDR heeft een duurzaam alternatief: de ‘Budget Airline Car’.

Het is geen vliegende auto, maar wel een duurzame oplossing als tegenhanger van korte vliegtrips. Met deze volledig autonome langeafstands-taxi kunnen passagiers op grote afstanden vervoerd worden zonder hevige impact op het milieu. Uit een onderzoek blijkt dat één Boeing 747 tijdens een trip van Londen Heathrow naar Edinburgh (650km) net zoveel CO2 uitstoot als één elektrische auto die dezelfde afstand maar liefst 330 keer aflegt. De CO2 uitstoot per persoon ligt bij een elektrische auto dus al beduidend lager, maar volgens Car Design Research kan dit verschil met de komst van de ‘Budget Airline Car’ nog vele malen vergroot worden.

Lage CO2 uitstoot

De volledig elektrische Airline Car heeft namelijk genoeg aan een betrekkelijk laag vermogen, omdat de auto voornamelijk over snelwegen zal rijden en geen stoplichtsprintjes hoeft te winnen. Samen met een lichtgewicht en een bijzonder gestroomlijnde vorm, waardoor de bolide aan 20% minder luchtweerstand onderhevig is dan een Tesla Model X, zorgt dit ervoor dat alles is ingericht op efficiëntie en een groot bereik. Volgens CDR kan de CO2 uitstoot per persoon worden teruggebracht tot gemiddeld 5 g/km. Bij een korte vlucht is het gemiddelde nu 250 g/km per persoon (!). Uiteraard ben je wel iets langer onderweg, maar een vlucht kan vanwege het inchecken, wachten en vertragingen ook veel tijd in beslag nemen.

Concept Car

Op het moment is de ‘Budget Airline Car‘ nog een concept, maar het idee heeft veel potentie. De eerste ontwerpen zijn zo’n vijf meter lang, 1,8 meter breed en 1,5 meter hoog. De conceptauto’s hebben comfortabele zitplaatsen voor zes personen met hun bagage. Geen last van knieën tegen de rugleuning voor je dus! De Budget Airline Car zal in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn zodat vliegtuigmaatschappijen die korte vliegreisjes aanbieden genoeg hebben om uit te kiezen. CDR doet verder onderzoek naar de interesse van dit concept en maakt zich gereed om de autonome taxi klaar te maken voor de productielijn.

Meer lezen over innovaties van de maand? Eerder schreven wij over No internet for things, de highlights van de CES en de zelfvarende boot.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.