Nieuws- en persberichten

12jan

Highlights van de CES 2022

Highlights van de CES 2022

Vorige week was het weer zover. Eén van de meest spraakmakende en innovatieve beurzen ter wereld mocht weer fysiek plaatsvinden: de CES in Las Vegas. 

Van grote merken tot start-ups, iedereen was welkom om hun meest innovatieve producten te presenteren tijdens deze editie van de Consumer Electronics Show. Technologie in de mobiliteitssector stond centraal op het evenement – en laat dat nou net ‘our cup of tea’ zijn! Wij hebben een paar opvallende mobiliteitsinnovaties voor je op een rij gezet. 

Auto die van kleur verandert

Een van de meest opvallende innovaties komt van BMW. De autofabrikant presenteerde een elektrische auto die van kleur kan veranderen, de iX Flow. Het is een conceptauto die aan de buitenkant voorzien is van een speciale laag met e-Ink, de technologie die ook wordt gebruikt voor e-readers. Met een druk op de knop kunnen bestuurders de buitenkant van kleur laten veranderen. Heel uitgebreid is het kleurenpalet nog niet. Het gaat vooralsnog om de tinten wit, grijs en zwart. De techniek is er niet alleen voor mensen die af en toe gewoon een ander kleurtje willen. Volgens BMW zijn er ook praktische voordelen, zo kun je de kleuren van de auto laten knipperen op een drukke parkeerplaats, zodat de eigenaar hem sneller herkent. Daarnaast neemt de kleur zwart warmte op en stoot wit deze juist af. Dus door van kleur te veranderen kan de auto in een koude omgeving gemakkelijker warm gehouden worden en in een warme omgeving juist koel gehouden worden.

Indy Autonomous Challenge (IAC)

Ook was er volop aandacht voor autonome manieren van rijden. Tijdens de CES werd er voor het eerst een race tussen zelfrijdende racewagens gehouden. Hoewel wij graag voorlopig Max Verstappen gewoon nog achter het stuur zien, is het toch interessant om deze ontwikkeling te volgen. Het IAC-team PoliMOVE uit Italië en de Universiteit van Alabama hebben de Autonomous Challenge gewonnen. Hiermee schrijven ze geschiedenis; ze zijn de kampioen van de eerste head-to-head autonome racewagencompetitie ooit. Bovendien vestigde PoliMOVE het snelheidsrecord op een ovale baan met een topsnelheid van 439 kilometer per uur! Daar kan Verstappen voorlopig alleen van dromen. Even ter vergelijking, de gemiddelde snelheid van een IndyCar op een ovale baan is 380 kilometer per uur. En de hoogste snelheid ooit in een F1-auto gemeten is 378 km/uur. Dit record staat overigens op naam van coureur Valtteri Bottas. 

1.000 km op een accu

Een opvallende aankondiging tijdens de CES was waarschijnlijk dat Sony start met Sony Mobility, en hiermee de mogelijkheden onderzoekt om ook elektrische auto’s te gaan maken. Het zal je niet verbazen dat het bedrijf hierbij niet alleen naar de eigenschappen van EV kijkt maar ook het entertainment in auto’s een boost wil geven. Interessanter op dit moment vonden wij de onthulling van de Vision EQXX-conceptauto van Mercedes-Benz. Het verwacht een actieradius van 1.000 km te hebben, mede doordat technologie te gebruiken die ook in de F1 en FE wordt toegepast. En doordat de auto zonnecellen op het dak heeft waardoor de actieradius bij zonnig weer een extra impuls kan krijgen. 

Meer lezen over CES 2022? Hier vind je meer over de highlights.  
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.