Nieuws- en persberichten

30sep

DHL gaat voor duurzaam vliegen met Alice

DHL gaat voor duurzaam vliegen met Alice

‘Alice, Alice - who the … is Alice’? Beetje flauw, maar bij het lezen van de berichten over het elektrische cargovliegtuig van DHL kwam spontaan dit liedje boven. De pakketvervoerder heeft namelijk 12 van deze vrachtvliegtuigen met de naam Alice besteld. Alice, nice to meet you!  

De luchtvaart is de meest vervuilende sector. Dus dat ook daar gezocht wordt naar duurzame alternatieven is natuurlijk niet vreemd. Sterker nog, het is noodzakelijk. Net zoals op de weg kan elektrificering hierin, naast bio- en synthetische brandstoffen, een grote rol spelen. Maar dat is geen gemakkelijke opgave. 

Groot dus zwaar

Waar een elektrische auto al een stuk zwaarder wordt door de batterij, krijgt een vliegtuig helemaal veel extra gewicht erbij. Een vliegtuig dat al die extra kilo’s moet kunnen dragen, heeft grotere vleugels nodig. Dit zorgt echter voor meer weerstand in de lucht zodat de motor krachtiger moet zijn, en automatisch ook zwaarder. Een zwaardere motor betekent grotere vleugels, grotere vleugels meer weerstand. Enfin, dan is de cirkel weer rond.  

Experimenten 

Uiteraard zijn er tal van bedrijven die toch geloven in het innovatieve concept, volop aan het experimenteren zijn en steeds beter bij een goed werkend concept in de buurt komen. Eén daarvan is dus Alice, van het Israëlische Eviation Aircraft. Het is een volledig elektrisch vliegtuig dat ontwikkeld is om in totaal 11 personen (inclusief twee bemanningsleden) te kunnen vervoeren, over een afstand van ruim 800 kilometer.

Meerdere bedrijven hebben al interesse getoond. Zo ook pakketbezorger DHL; zij hebben nu twaalf orders geplaatst. In plaats dat het vliegtuig personen gaat vervoeren is het ingericht voor 1200 kilo aan cargo. De vliegtuigen zullen in Californië (V.S.) gebruikt gaan worden voor spoedbestellingen over iets kortere afstanden, maar het wil hiermee toch al een kleine stempel op de CO2-footprint drukken. 

2024: Ready for take-off

Momenteel wordt er nog volop getest met Alice. Eviation Aircraft verwacht dat juist door samenwerkingen met grote partijen als DHL de elektrificatie in de vliegsector nog sneller zal gaan en dat zij in rap tempo kunnen innoveren zodat elektrisch vliegen in de nabije toekomst eerder normaal is dan uitzondering. DHL verwacht in 2024 e-Cargo te kunnen introduceren. EV dus ook in de lucht; wij kijken ernaar uit!
 

Meer lezen over innovaties en EV? Eerder schreven wij over een elektrische auto die bitcoins kan minen en over de Hydrofoiler XE-1 en het Vattenfall Solar Team. Volg ons op LinkedIn, Facebook of Twitter en je bent altijd op de hoogte van mobilteitsnieuws- en innovaties!

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.