Nieuws- en persberichten

19aug
2021

Innovatie van de maand: cruisen met de Hydrofoiler XE-1 “water e-bike”

Innovatie van de maand: cruisen met de Hydrofoiler XE-1 “water e-bike”

Waterfietsen, wij krijgen er een beetje een nostalgisch gevoel bij. Want wees eerlijk, het ding kostte je al je energie, je ging amper vooruit en hij stuurde je allesbehalve de goede richting op. Maar misschien dat deze innovatie voor een revival kan zorgen: de Hydrofoiler XE-1 eBike van Manta5. 

Een nieuwe waterfiets die zó goed in elkaar zit, dat het ‘rijden’ erop mogelijk een Olympische discipline kan worden en ook nog eens ontzettend hip oogt vinden wij heel innovatiefähig!

Draagvleugeltechniek meets fitness

De Hydrofoiler XE-1 is een elektrische waterfiets die gebruik maakt van draagvleugels en (gelukkig) in niets lijkt op de traditionele waterfiets. Deze innovatie is bedacht door Guy Howard-Willis en zijn zoon Luke. Net zoals een boot kan worden vergeleken met een auto, en een jetski met een motorfiets, vonden Guy en Luke geen equivalent voor de fiets. Hierop bedachten zij een ontwerp met dezelfde draagvleugeltechniek, die ook de jachten van de America's Cup uit het water tilt. 

Als het aankomt op fysica lijkt het watervoertuig weliswaar meer op een vliegtuig dan op een fiets. Toch past deze Hydrofoiler XE-1 heel goed in het rijtje van de e-bikes en speed-pedelecs. Deze ‘fiets’ heeft namelijk een topsnelheid van 22 km/uur, vergelijkbaar dus met de snelheid van een gewone e-bike! Met de voorste dissel kun je door de windgolven snijden en over deiningen varen. En de waterdichte motor geeft je de stille elektrische aandrijving wanneer je die nodig hebt. 

De Hydrofoiler XE-1 is geschikt voor fietsers van alle niveau’s. Zo kun je de kusten van de oceaan verkennen, trainen langs waterwegen of cruisen langs meren met vrienden en familie. En een beetje fanetiekeling zou hem, in ons waterrijke landje, misschien wel voor woonwerkverkeer willen gebruiken. Het leren besturen van de Hydrofoiler XE-1 is vergelijkbaar met leren fietsen. Na een paar pogingen heb je het snel onder de knie en dan biedt de Hydrofoiler de meest surrealistische waterfiets-beleving ooit aan.

Waterfietsen als Olympische discipline

Eind 2017 ging een video van het prototype viraal, waarbij alleen al op Facebook 300 miljoen mensen wereldwijd werden bereikt. In 2019 deed de Hydrofoiler XE-1 zijn intrede in oceanen, meren en waterwegen over de hele wereld. Inmiddels is er in Nieuw Zeeland een serieuze hydrofoiling gemeenschap opgericht en heeft de fiets al haar eigen sport en fitness categorie. Guy heeft nu zijn zinnen gezet op waterfietsen als nieuwe Olympische discipline! 

Eigenlijk is het gek dat we de Hydrofoiler nog niet op of in de Nederlandse wateren zien. Fietsen is net zo onlosmakelijk met Nederland verbonden als water. Een een-tweetje dus! Maar wellicht dat het prijskaartje van deze waterfiets daar iets mee te maken heeft.  Aan de early adapters onder ons: voor bijna 8000 dollar, exclusief bezorgkosten, is dit innovatieve speelgoed van jou. Meer over deze e-bike vind je op manta5.com/.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.