08dec

Wat vinden uw leaserijders nu echt belangrijk?

Wat vinden uw leaserijders nu echt belangrijk?

Een auto van de zaak is voor veel werknemers een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Maar hoe kunt u met uw auto- of mobiliteitsregeling nog beter inspelen op de behoeften van uw medewerkers? Wat vinden leaserijders belangrijk als het gaat om hun persoonlijke mobiliteit?

Het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2016 van VZR, met ruim 3.000 respondenten, geeft een heldere inkijk in de voorkeuren van de zakelijke leaserijders. Wij zetten de belangrijkste conclusies voor u op een rij.

Bijtelling blijft belangrijk

 • Van de zakelijke rijders is driekwart niet tevreden met de nieuwe bijtellingsregels vooral door de hogere fiscale bijtelling bij een volgende auto. Daarom verwacht een derde van de respondenten een andere keuze te gaan maken in hun zakelijke mobiliteit. Het gaat hier vooral om het kiezen van een andere auto.
 • Met betrekking tot de bijtelling zijn er twee groepen te onderscheiden. De eerste groep is vooral op zoek naar de laagste bijtelling(skosten) door een keuze te maken voor een elektrische auto of een auto met een lagere catalogusprijs, of juist door de auto niet meer privé te rijden en hierdoor de bijtelling te ontlopen. Bij de andere groep staat emotie en persoonlijke voorkeur juist centraal en gaat men op zoek naar een nieuwe balans in (bijtellings)prijs en prestatie.

Welke merken hebben de voorkeur?

 • Bij de zakelijke rijders staan Volvo, Volkswagen, BMW en Audi hoog op het verlanglijstje.
 • Het ziet er ook naar uit dat de respondenten veel merken na 1 januari 2017 minder interessant vinden. Tesla, Jaguar, Landrover, Mercedes-Benz, BMW en Alfa Romeo kunnen juist  rekenen op meer belangstelling.
   

Meest gekozen automerken

Keuze van brandstoffen

 • De traditionele brandstoffen zijn nog steeds populair onder de respondenten. Wel zien we dat de interesse in volledig elektrisch rijden aan het toenemen is en dat de populariteit van plug-in hybrides aan het dalen is.

Er is meer ruimte voor alternatieve vervoersvormen

 • Er zijn steeds meer medewerkers die gebruikmaken van een mobiliteitsbudget. Zo is er een stijging van 4,3 procent. 27 procent van alle zakelijke rijders overweegt gebruik te maken van een mobiliteitsbudget.
 • Ook staat een vijfde van alle zakelijke rijders in principe positief tegenover private lease. Hetzelfde als in 2015. 

Belang zakenauto als arbeidsvoorwaarde neemt (weer) toe

 • Voor werkgevers en werknemers is de zakenauto nog steeds een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. De kleinere bedrijven kiezen vaak alleen voor een zakenauto terwijl de grotere bedrijven verschillende mobiliteitsopties willen bieden.

Belangrijke ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt

 • Er wordt verwacht dat flexibilisering van arbeid en mobiliteit het mobiliteitsbeleid van werkgevers zal beïnvloeden.
 • Medewerkerstevredenheid neemt de tweede positie in bij het inrichten van het mobiliteitsbeleid (10%-punten hoger ten opzichte van vorig jaar). 
 • Werkgevers geven aan dat medewerkers steeds vaker openstaan voor andere vervoersvormen in plaats van alleen een zakenauto.
 • Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er steeds meer rekening wordt gehouden met de medewerker (de zakelijke rijder) en dat bij het vormgeven van een mobiliteitsbeleid, medewerkerstevredenheid hoog in het vaandel staat na kosten voor het bedrijf.

Download het complete Nationaal Zakenauto Onderzoek 2016 van Automobiel Management, RDC en de Vereniging van Nationale Autoleasemaatschappijen (VNA). 

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Bel ons
+31 20 658 70 00

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.