Nieuws- en persberichten

22jan
2024

Innovatie van de Maand: Veilig op de fiets met V2X

Innovatie van de Maand: Veilig op de fiets met V2X

Een technologische innovatie die in eerste instantie bedoeld is om fietsers onderweg meer veiligheid te bieden, maar in de toekomst wellicht ook de oplossing kan zijn om de filedruk te verminderen en verkeersopstoppingen te voorkomen?

Dat klinkt ons als muziek in de oren. In Amerika en Canada werken ze aan een technologie die dit mogelijk moet gaan maken. 

Vehicle-to-everything

Negentien bedrijven uit de automotive, fiets en tech industrie hebben de handen ineen geslagen om een vehicle-to-everything (V2X) ecosysteem te ontwikkelen. Met dit systeem kunnen voertuigen met elkaar communiceren aan de hand van draadloze, mobiele verbindingen. Op het moment dat zij bij elkaar in de buurt komen, kunnen er signalen met elkaar worden uitgewisseld.

Het systeem is op de eerste plaats gericht op de veiligheid van fietsers. Fietsers worden hiermee digitaal zichtbaar in het dashboard van automobilisten omdat in de auto een icoontje van een fiets oplicht. De automobilist weet hierdoor dat hij of zij even extra goed moet opletten. 

Nederlandse inbreng 

Een van Nederlands bekendste fietsmerken, Gazelle, heeft het initiatief ook omarmd en heeft zich aangesloten bij de coalitie die zich bezighoudt met de uitrol van deze technologie. Het nut van rijhulpsystemen is al bewezen. Denk hierbij aan ADAS dat automobilisten helpt veiliger te rijden. En ook e-bikes worden steeds meer uitgerust met technische snufjes. Gazelle gelooft dus in de haalbaarheid van de technologie. Het is nu nog een kwestie van het te integreren in zoveel mogelijk auto’s en fietsen. En bovenal moeten alle samenwerkende partijen ervoor zorgen dat het feilloos werkt. 

Ten slotte, zou het ook ingezet kunnen worden rondom zones waar meer aandacht voor veiligheid vereist is. Denk hierbij aan zebrapaden of kruispunten in de buurt van een school of rondom spoorwegovergangen. De automobilist ontvangt dan een waarschuwingssignaal bij het naderen van een dergelijke situatie. In een latere fase zou een voertuig bijvoorbeeld ook kunnen doorgeven dat het al langere tijd stilstaat wegens verkeersopstoppingen en andere automobilisten kunnen waarschuwen een andere route te nemen, wat de verkeersstroom bevordert. 

Meer lezen over innovaties? Eerder schreven wij over de CES2024 en over de inzet van duurzame mobiliteit tijdens de Olympische Spelen in Parijs.  

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.