Nieuws- en persberichten

15jan
2024

Innovatienieuws: highlights van de CES 2024

Innovatienieuws: highlights van de CES 2024

Afgelopen week stond Las Vegas bol van de innovaties, want de grootste consumentenelektronica beurs ter wereld vond weer plaats in de gokstad. Zoals elk jaar is er op gebied van mobiliteit weer veel nieuws te ontdekken.

Hier een kleine greep uit de innovaties die dit jaar op de beursvloer te vinden waren.

AI in de auto

Artificial Intelligence, ofwel AI-toepassingen, spelen een grote rol bij autofabrikanten. Het leven van automobilisten kan door de toepassing ervan stukken eenvoudiger worden. In de toekomst hoeven we bijvoorbeeld niet meer zelf te zoeken naar laadplekken in de buurt van je favoriete restaurant, of Google te raadplegen over openingstijden van winkels. Ook is je oven voorverwarmd bij thuiskomst. Slimme AI-aangedreven auto-assistenten regelen het allemaal voor je, terwijl jij in de auto zit. Verschillende merken van Volkswagen tot aan Samsung en TomTom laten hun visie op AI binnen mobiliteit zien. 

Modulair chassis

Ook is er veel aandacht voor elektrisch en autonoom rijden. Zo presenteert Kia een autonoom en elektrisch rijdende bestelbus die vooral ingezet kan worden als pendelbus of voor last mile logistiek. Ook presenteert Kia op de CES modulaire auto’s die elektrisch aangedreven worden. Doordat het chassis eenvoudig om te bouwen is, wordt deze auto inzetbaar voor verschillende doeleinden. Zo kan het overdag als bestelwagen gebruikt worden, en in de avond personen vervoeren. Wanneer dit werkelijkheid is, bereiken we een next level in deelmobiliteit. 

Parkeren als een krab

Hyundai Mobis, de fabrikant in auto-onderdelen, laat je kennismaken met de bewegingstechnologie "e-Corner system". Met dit systeem kunnen auto's bewegen als een krab of zijwaartse bewegingen maken, diagonaal rijden en draaien. Ideaal voor automobilisten die een hekel hebben aan fileparkeren. 

Ter land en in de lucht

Als je een bezoek brengt aan de CES dan hoop je natuurlijk vooral op echt spectaculaire blikvangers. En op dit vlak is het Chinese Xpeng Aeroht de winnaar van dit jaar. Zij presenteren een auto die vanzelfsprekend kan rijden, maar ook verticaal kan opstijgen, volledig elektrisch is en autonoom zou kunnen vliegen. Hoewel zij hiermee natuurlijk niet de eersten zijn, blijft het indrukwekkend. Het is bovendien nog lastig voor te stellen, maar Xpeng belooft dat de ‘Land Aircraft Carrier’ eind 2025 al op de markt komt. 

Meer lezen over innovaties? Eerder schreven we over de 3D geprinte elektrische auto en duurzame mobiliteit tijdens de OS 2024
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.