Nieuws- en persberichten

20dec
2023

Duurzame mobiliteit tijdens Olympische Spelen 2024

Duurzame mobiliteit tijdens Olympische Spelen 2024

Volgend jaar vinden de Olympische en Paralympische spelen van 2024 plaats in Parijs. Duurzaamheid staat deze editie hoog op de agenda. Zes jaar geleden sprak het Olympisch Comité van Parijs de ambitie uit om de meest duurzame Spelen ooit te worden.

Als wereldwijde mobiliteitspartner van het Internationaal Olympisch Comité en het Internationaal Paralympisch Comité, ondersteunt Toyota de duurzaamheidsambities door zo veel mogelijk in te zetten op duurzaam vervoer.

In samenwerking met het IOC, het IPC en de organisatie wil Toyota van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs een ‘etalage van inclusieve en duurzame mobiliteit’ maken. Dat begint ermee dat de atleten en familieleden, medewerkers, vrijwilligers en toeschouwers zich duurzaam en veilig kunnen verplaatsen tijdens het evenement. 

Elektrische voertuigen voor individueel vervoer

In totaal zullen er zo’n 3000 elektrische auto’s in Parijs rondrijden om iedereen tijdens de Olympische Spelen te verplaatsen in de hoofdstad. Hiermee willen zij de uitstoot met de helft reduceren ten opzichte van de vorige Spelen. Wat nog meer opvalt, is dat Toyota maar liefst 250 volledig elektrische voertuigen inzet voor individueel vervoer tijdens de Spelen in Parijs. Dit betekent dat mensen die minder goed ter been zijn zich zo ook gemakkelijk kunnen verplaatsen. 

Innovatieve rolstoelvoorzieningen

Voor rolstoelgebruikers introduceert Toyota speciale e-pullers, elektrische 'trekkers' die rolstoelen tijdens het evenement efficiënt en eveneens emissieloos verplaatsen. Tijdens de Paralympische Spelen zijn 50 e-pullers beschikbaar in het olympisch dorp, en nog eens 150 tijdens de openingsceremonie. Deze voorzieningen benadrukken Toyota's toewijding aan inclusieve mobiliteit.

Voor rolstoelafhankelijke familieleden van olympische en paralympische atleten zet Toyota 150 rolstoeltoegankelijke, elektrisch aangedreven Toyota’s Proace Verso in. Na de Spelen blijven deze voertuigen in de regio Parijs voor specifiek personenvervoer voor rolstoelgebruikers.

Met de Thalys naar de Spelen

Vrijwel alle Nederlandse sporters en stafleden die volgend jaar deelnemen aan de Olympische Spelen, zullen duurzaam per trein reizen. Het Nederlands Olympisch Comité heeft een overeenkomst gesloten met Eurostar. Deze keuze is in lijn met de duurzaamheidsrichtlijnen van NOC*NSF, die treinreizen de voorkeur geeft voor afstanden tot 700 km.

Ben je benieuwd hoe steden leefbaarder zijn geworden door slimme mobiliteit? Lees het hier.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.