Nieuws- en persberichten

10aug
2022

Innovatie van de Maand: vliegensvlug over het water

Innovatie van de Maand: vliegensvlug over het water

Snel, sneller, snelst en nog duurzaam ook. In Stockholm hebben ze de primeur van het snelste elektrische vaartuig ter wereld. We hebben het over de Candela P-12 Shuttle.

 

Deze innovatieve e-veerboot zal vanaf volgend jaar over de Zweedse wateren vliegen. De elektrische shuttleboot gaat snel: zo’n 30 knopen (ca. 55 km/uur) en dat heeft geen enkel ander elektrisch vaartuig eerder behaald. Deze snelheden worden mogelijk gemaakt door de hydrofoils; de koolstofvezel vleugels. Het effect is dat de boot uit het water getild wordt, het vrijwel geen weerstand heeft en zo bijna over het water vliegt. 

Woon-werkverkeer

Daarbij kan deze elektrische ferry ook nog eens 30 personen vervoeren. Stockholm is trots op deze innovatie in hun stad omdat het vanaf volgend jaar haar inwoners een snelle verbinding voor woon-werkverkeer kan bieden die ook nog duurzaam is. Vanuit de buitenwijk naar het centrum kost de gemiddelde forens normaal gesproken een klein uur, nu nog maar 25 minuten.

De volgende uitdaging zit in het opschalen van de productie. In de botenindustrie wordt nog veel werk handmatig gedaan. De producent van de Candela P-12 Shuttle onderzoekt of een deel van het productieproces geautomatiseerd kan worden om zo de productie op te schroeven en de kosten te verlagen, zodat deze vliegensvlugge e-ferry op grotere schaal uitgerold kan worden.

Meer lezen over innovaties? Eerder schreven wij over de Lightyear One, de European Mobility Expo en de varende e-bike BeTriton.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.