Nieuws- en persberichten

27jul

European Mobility Expo: duurzaamheid in het openbaar vervoer

European Mobility Expo: duurzaamheid in het openbaar vervoer

Vorige maand werd de jaarlijkse European Mobility Exhibition gehouden in Parijs. Tijdens deze conferentie presenteren bedrijven uit de mobiliteitssector hun meest innovatieve toekomstplannen. 

Dit jaar trok het evenement 11.000 bezoekers, die geïnspireerd werden door meer dan 170 exposanten. Duurzaamheid was het centrale thema bij deze expo. Opvallend deze editie: er was extra veel aandacht voor innovaties in het openbaar vervoer.

Vertrouwen in ov terugwinnen

Het openbaar vervoer speelt namelijk een grote rol als het aankomt op het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen. Echter, door de coronacrisis zijn veel reizigers het vertrouwen in het openbaar vervoer verloren. Om het vertrouwen in het openbaar vervoer terug te winnen, moet er optimaal worden geïnvesteerd in de behoeften van de dagelijkse reizigers. 

Een van de innovaties die dit mogelijk kan bewerkstelligen is de Holostop; een hologram van de ouderwetse rode stopknop in de bus. De passagier gaat met zijn vinger over de virtuele knop en de Holostop registreert het stopverzoek zoals een traditionele knop. Het apparaat laat een kort geluid horen en verandert kort van kleur om het verzoek te bevestigen. Volgens de bedenker van de Holstop geeft dit de passagiers een groter gevoel van veiligheid omdat het contactloos is.

Slim reizen met ov en je app

Ook in Nederland is de passagiersbezetting van het openbaar vervoer aanzienlijk gedaald. Dit bedraagt momenteel 75%, laag voor Nederlandse begrippen. Dat terwijl het openbaar vervoer tal van voordelen kent. ALD Automotive ziet het openbaar vervoer als een slimme en duurzame mobiliteitsoplossing, juist voor zakelijke reizigers. Het is een efficiënte manier van reizen omdat je reis- en werktijd kunt combineren en je bijvoorbeeld geen rondjes door de drukke binnenstad hoeft te rijden op zoek naar een parkeerplek. Bovendien is het flexibel inzetbaar. 

Met behulp van ALD Automotive’s mobiliteitsapp ALD Move, is het zakelijk reisverkeer en het woon-werkverkeer bovendien zo te managen dat het goed aansluit op de agenda van de dag, de actuele situatie op de weg en de weersverwachting. Zo zie je ’s ochtends in één oogopslag welke reisopties je hebt. Wil je met slecht weer liever niet op de fiets of in de file aansluiten, dan is het openbaar vervoer in veel gevallen een flexibel alternatief.

E-bussen

Tot slot was er op de expo veel aandacht voor verduurzaming van het openbaar vervoer. Zo werden er bussen gepresenteerd die op waterstof rijden. Deze bussen kunnen laden in negen minuten en zijn zo nog efficiënter dan elektrische bussen met lithium batterijen. Waterstof genereren is in deze fase erg prijzig, vandaar dat de beursvloer nu nog door e-bussen werd gedomineerd. Een mooie ontwikkeling, zeker voor Nederland, omdat onze infrastructuur veel kansen biedt om het ov in rap tempo te verduurzamen. 
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.