Nieuws- en persberichten

02jun
2022

Duurzame innovaties in de autobranche

Duurzame innovaties in de autobranche

Van vegan dashboards tot plantaardige hoedenplanken; duurzaamheid is een belangrijk onderwerp binnen de autobranche. Zo stappen steeds meer fabrikanten over op elektrisch. 

Maar de duurzame transitie betreft niet alleen de binnenkant van de auto of een verandering in de aandrijfkracht van voertuigen . Ook het interieur en exterieur van auto’s wordt steeds vaker gemaakt van duurzaam geproduceerd of gerecycled materiaal. Autofabrikanten innoveren erop los om ervoor te zorgen dat de productie en het rijden van auto’s zo min mogelijk impact hebben op ons milieu. Om deze duurzame transitie te vieren, zetten we een aantal autofabrikanten met duurzame en innovatieve materialen in de spotlight.

Vegan interieur

Volvo zette een flinke, duurzame stap toen ze ervoor kozen om alle modellen met dieselmotoren uit het assortiment te halen. De Volvo C40 is het tweede model van Volvo dat volledig elektrisch is, maar het meest opmerkelijke aan dit model is wel het vegan interieur: dus geen lederen maar een diervriendelijke bekleding. 
Alternatieve bekleding Sequal Yarn en Econyl
 
Cupra’s eerste elektrische auto, de Born, is óók van binnen groen; het interieur is grotendeels gemaakt van Seaqual Yarn. Dit type polyester gaat lang mee en kan gerecycled worden. Een leuk weetje: het gebruik ervan ruimt ook nog eens de oceanen op, want het is gemaakt van de plastic soep in onze oceanen. 
Cupra is trouwens niet het enige automerk dat Seaqual Yarn gebruikt als duurzaam alternatief voor stoelbekleding. Ook het interieur van onder meer Jeep Renegade PHEV en Fiat 500 Hybrid zijn gedeeltelijk voorzien van Seaqual Yarn. BMW gebruikt het materiaal Econyl dat gemaakt is van gerecyclede nylon visnetten. Tijdens de productie van Econyl wordt ten opzichte van regulier nylon tot wel 90 procent minder CO2 uitgestoten.

Is verf nog wel nodig?

Als we het over het exterieur van de auto hebben heeft Ford een interessante en duurzame innovatie op de markt gebracht: de deurpanelen van de Ford Kuga zijn namelijk gemaakt van Kenaf. Dit is een snelgroeiende plant die zich perfect leent voor meerdere toepassingen en nu ook ontdekt is voor het gebruik in auto’s. Kenaf is namelijk erg sterk en superlicht.

De Mini Strip is een conceptcar, maar het studiemodel laat goed zien dat ook Mini nadenkt over duurzame oplossingen en alternatieven voor verschillende materialen. Zo wil de autofabrikant bijvoorbeeld testen of het verven van de auto, wat schadelijk is voor het milieu, in de toekomst nog wel nodig is. De Mini Strip is enkel voorzien van een dunne beschermlaag die volgens de fabrikant voldoende zou moeten zijn om te voorkomen dat het exterieur gaat roesten. Daarnaast zijn verschillende onderdelen zoals het panoramische dak, de grille en de velgen van de Strip gemaakt van gerecycled plexiglas.

Tweede leven

Toen Jaguar de I-Pace introduceerde was het veel van haar directe concurrenten ver voor. En nog steeds is de I-Pace een van de weinige volledig elektrische auto’s in zijn segment. Jaguar heeft aangekondigd dat de batterijen die gebruikt worden voor het model een tweede leven krijgen. Ze zullen worden gebruikt als opslag voor energie, opgewekt door zonnepanelen. Een mooi en duurzaam initiatief waardoor de opgewekte elektriciteit niet verloren gaat en kan worden ingezet wanneer het hard nodig is.

Meer lezen over duurzame innovaties? Eerder schreven we over de Interurban Vehicle en auto's op de digitale snelweg.  

Altijd als eerste lezen over innovaties en trends in de mobiliteitsbranche? Volg ons op LinkedInFacebook of Twitter voor het laatste nieuws.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.