Nieuws- en persberichten

02jun

Innovatie van de maand: Waterstofauto en oplaadbare EV in één

Innovatie van de maand: Waterstofauto en oplaadbare EV in één

Het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) presenteert de Interurban Vehicle (IUV): een innovatieve conceptcar, die op waterstof rijdt en elektrisch oplaadbaar is.

 
Op dit moment dient de auto alleen nog als studiemodel, maar wellicht dat deze techniek in de nabije toekomst ook terug te zien is in auto’s op de openbare weg. Hoe werkt die innovatieve IUV eigenlijk?


Kleine accu met wisselfunctie


Auto’s die op waterstof rijden hebben een vrij kleine accu aan boord. Deze accu zorgt ervoor dat de elektrische apparatuur in de auto aangedreven wordt. Maar de batterij die in deze IUV zit, is groot genoeg om ook opgeladen te worden. Zo kan er dus worden gewisseld tussen waterstof en de oplaadbare accu. Dit is de eerste keer dat we deze combinatie terugzien en dat leidt tot extra vermogen in pk’s en -niet geheel onbelangrijk- een grotere actieradius. 

 

Over de IUV

Het voertuig is vijf meter lang, twee meter breed en heeft twee elektromotoren die samen 182 pk en een topsnelheid van 180 km/u kunnen genereren. De motoren worden aangedreven door een 45 kW brandstofcel en een 48 kWh oplaadbaar accupakket. De 7,5 kg waterstoftank die achter in de auto zit, zorgt samen met het accupakket voor een actieradius van 1000 kilometer. In feite is de Interurban Vehicle van DLR dus een waterstofauto en een elektrisch oplaadbare auto in één oftewel een 'plug-in fuel cell hybride' zoals DLR de techniek zelf noemt.

 

Meer lezen over innovaties in mobiliteit? Eerder schreven we over de Polestar O2 Concept Car en de laadtegel.

 

Altijd als eerste lezen over innovaties en trends in de mobiliteitsbranche? Volg ons op LinkedInFacebook of Twitter voor het laatste nieuws.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.