Nieuws- en persberichten

09jun
2020

Het tweede leven van een auto-accu

Het tweede leven van een auto-accu

Onderzoeken hebben bewezen dat een auto met een batterij langer meegaat dan een auto met verbrandingsmotor. Dat is goed nieuws, want de batterij-accu is het belangrijkste en meteen ook het duurste onderdeel van een elektrische auto. Maar wat als deze accu onverhoeds kapot gaat of minder presteert en dus vervangen moet worden? Dan krijgt deze gewoon nog een tweede (of zelfs een derde) leven!
 
Bij de allereerste elektrische auto’s bestond er nog twijfel over de levensduur van de accu’s; is deze wel rendabel en wat kunnen we met de accu als deze niet meer gebruikt kan worden in een auto? Inmiddels zijn we tien jaar verder en blijken veel van deze accu’s het nog steeds goed te doen; op zeker 80 tot 90 procent van hun capaciteit. Accu’s waarvan de capaciteit nog goed is, maar die toch om wat voor reden dan ook uit auto’s gehaald moeten worden, gaan vaak een tweede leven tegemoet in bijvoorbeeld een oldtimer die geëlektrificeerd wordt. Pas als zij op driekwart van hun capaciteit zitten, worden ze als auto-accu afgeschreven. 

Onderdelen accu goed te hergebruiken

Als de accu niet meer geschikt is voor het gebruik in een auto, zijn er nog volop andere doeleinden te bedenken. Zo worden er oude Nissan Leaf-batterijen gebruikt in de Johan Cruijff Arena; de door de batterijen opgeslagen zonne-energie wordt ingezet op het moment dat er wedstrijden of concerten zijn. Tijdens grote evenementen kunnen schommelingen in de elektriciteitsvraag veilig worden opgevangen en raakt het elektriciteitsnetwerk niet overbelast. Ook kunnen onderdelen van de accu gebruikt worden in zelfvoorzienende lantaarnpalen of voor energieopslag voor ziekenhuizen in Afrika. En wist je dat elektrisch aangedreven bootjes met gemak nog een hele dag door de Amsterdamse grachten kunnen varen op een oude auto-accu?

Tot wel 98 procent herbruikbaar

Tegen de tijd dat de accu of de onderdelen ervan niet meer kunnen worden benut, kunnen de grondstoffen worden omgesmolten. Hierdoor kan alsnog zo’n 98 procent van de batterij worden hergebruikt. Momenteel zijn er veel innovatieve bedrijven die zich hierin specialiseren. Dit recycleproces is nog flink in ontwikkeling om het makkelijker, beter en (kosten)efficiënter in te richten. Heel belangrijk, we hoeven natuurlijk niemand uit te leggen dat het hergebruiken van grondstoffen het milieu ten goede komt. Wij volgen deze veelbelovende ontwikkelingen op de voet!

Meer lezen over EV-ontwikkelingen? Dan vind je deze artikelen over een autohoes met zonnecellen of vijf EV-modellen van dit jaar belicht misschien ook interessant. Volg ons op LinkedIn of Facebook voor altijd het laatste mobiliteitsnieuws en innovaties!

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.