Nieuws- en persberichten

12mei

Innovatie van de maand: de zelfreparerende autoband

Innovatie van de maand: de zelfreparerende autoband

Hoe fijn is het wanneer dingen zichzelf oplossen. Of in dit geval zichzelf repareren. Bandenfabrikant Goodyear heeft nu een concept in handen waar menig automobilist de vlag voor uithangt; de zelfreparerende autoband. De band is bovendien gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Win-win!

Banden zijn door wrijving met het wegdek constant aan slijtage onderhevig. Rubberdeeltjes komen los van de band en verdwijnen in de natuur. Vanzelfsprekend heeft dat een negatieve milieu-impact. Het concept van de zelfreparerende band heeft daar nu een oplossing voor.

Natuurlijk materiaal als basis

Het concept is gebaseerd op spinnenzijde. Een natuurlijk en bovendien super sterk product. Tijdens het rijden komt er een vloeibaar biologisch materiaal vrij via een spoel in de wielas. Dit materiaal is vergelijkbaar met natuurlijk geproduceerde spinnenzijde en banden worden hiermee direct van binnenuit hersteld. En de deeltjes die slijten en vrijkomen in de natuur zijn ook nog eens biologisch afbreekbaar. 

Wat ons betreft is dit concept alleen al om deze reden een winnend concept. Maar het biedt nog meer voordelen. Er is nog een bijzonder innovatie ingebouwd. Het materiaal waarmee de band zich herstelt, komt vrij volgens een algoritme dat wordt bepaald door het rijgedrag van de automobilist. Dus ben je een pittige rijder die wat meer van zijn banden vraagt, dan komt er meer van dit unieke materiaal vrij. Ook kan een automobilist het profiel van zijn banden zelf aanpassen naar het zomer- of winterseizoen. Kortom, met deze innovatie zullen automobilisten veel minder vaak naar de garage hoeven voor onderhoud of de bandenwissel en je kunt altijd veilig de weg op. 

Meer lezen over innovaties? Vorige maand schreven wij over ‘Van stadsauto naar SUV morfen’ en de volgende stap naar de duurzame, vliegende auto van Nederlandse bodem: de PAL-V.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.