Nieuws- en persberichten

15okt

Innovatie van de Maand: rijden op houtresten

Innovatie van de Maand: rijden op houtresten

Inmiddels zijn we allemaal wel overtuigd van het feit dat diesel en benzine het milieu te veel belasten. Er wordt daarom volop onderzoek gedaan naar alternatieve brandstoffen en het is interessant om te zien welke alternatieven zich –naast waterstof en elektriciteit- aandienen.

Zo rijden auto’s in Zweden vanaf 2021 op houtsnippers; een Nederlandse innovatie. 

Auto’s in Zweden zullen binnenkort aangedreven worden door brandstof dat gemaakt is van houtresten zoals houtsnippers of zaagsel. Droge restproducten, waaronder hout, kunnen door een speciale technologie die pyrolyse wordt genoemd, omgezet worden tot bio-olie. Bij pyrolyse worden grondstoffen zonder zuurstof verhit tot 500 graden, waardoor er bio-olie ontstaat. Deze techniek is ontwikkeld door het Twentse bedrijf BTG-BTL. Zij weten dit proces te versnellen tot enkele seconden, wat in de natuur normaal gesproken miljoenen (!) jaren duurt.  

Het bedrijf heeft in Zweden een fabriek gevonden die jaarlijks 35.000 – 40.000 ton droge houtresten kan omzetten in olie. Deze olie wordt vervolgens in een raffinaderij verwerkt tot een biobrandstof. Naar verwachting kunnen er op deze hoeveelheden hout per jaar maar liefst 15.000 auto’s rijden. 

Dubbel duurzaam

Het omzetten van houtresten naar brandstof is dubbel duurzaam. Behalve dat het fossiele brandstof zou kunnen vervangen, wordt er slechts gebruik gemaakt van restproducten. Er hoeven daarom geen extra bossen gekapt te worden en er hoeft geen grond opgeofferd te worden voor plantages. 

De Nederlandse bedenkers hebben grote verwachtingen van het rijden op houtsnippers. Zij zijn al jaren overtuigd van de werking van de techniek. Het was alleen wachten op een fabriek die dit op grote schaal wilde gaan uitrollen. En dat is nu gelukt! 

Meer lezen over (Nederlandse) innovaties? Zo schreven wij eerder over Silverwing, de Flyboard en de bezorgrobot van Albert Heijn.  

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.