Nieuws- en persberichten

09sep

Delftse studenten in finale wereldwijde Boeing-wedstrijd

Delftse studenten in finale wereldwijde Boeing-wedstrijd

ALD Automotive is trotse sponsor van Silverwing, een TU Delft studententeam dat meedoet aan de door Boeing gesponsorde Go Fly Challenge. Dit is een competitie waarbij het draait om innovatie binnen de luchtvaart. Het doel van de challenge is om een eenpersoons- vliegtuig te ontwerpen en te bouwen dat verticaal kan stijgen en landen. Het moet daarbij ook nog eens compact, stil en veilig zijn. Silverwing zit bij de laatste vijf teams die strijden om de overwinning.

Silverwing doet in de competitie mee met de Silverwing S1. De S1 is een volledig nieuw type elektrisch voertuig. Het kan één persoon vervoeren, automatisch verticaal opstijgen en overal landen zonder enige CO2 uitstoot. De S1 gebruikt twee grote getunnelde propellers om verticaal te stijgen. Na het stijgen kantelt het voertuig in zijn geheel 90 graden voorwaarts om daarna horizontaal door te kunnen vliegen. Het voertuig heeft een range van 60 kilometer en een topsnelheid van 140 km/uur. 

Silverwing heeft met dit concept de eerste twee rondes van de wedstrijd al gewonnen en behoort samen met drie Amerikaanse teams en een Russisch team tot de beste vijf teams wereldwijd. Het bijzondere is dat Silverwing het enige studententeam is binnen deze top vijf. Het team bestaat uit maar liefst 35 studenten, waarvan er tien fulltime aan de ontwikkeling en bouw van het voertuig werken. “We doen alles zelf”, legt Ruben Forkink, Chief Partnerships & Business Development uit. “Natuurlijk worden we door partners en experts uit de industrie geadviseerd. Maar elke beslissing nemen we zelf.”

De uitdagingen

 Voor de derde ronde gaat het team aan de slag met de bouw van het voertuig, waarna het zal afreizen naar San Francisco om daadwerkelijk met het voertuig te vliegen en hopelijk ook de derde ronde te winnen. Wat de grootste uitdaging is bij de bouw van het voertuig? “Enerzijds dat we iets maken dat nog nooit eerder gemaakt is. Iedere stap die je zet, kom je toch weer iets tegen dat je niet verwacht, dus dat betekent omschakelen en een plan B bedenken. Op technisch gebied is de batterij vooral een uitdaging. Maar dat is een bekend fenomeen, ook in de automotive industrie”, vertelt Ruben.  

In februari 2020 horen we of Silverwing het winnende voertuig in handen heeft. Op de website van Silverwing is een impressie te zien van het voertuig. Nieuwsgierig naar inzendingen de andere deelnemende teams? Kijk dan op de website van de Go Fly Challenge!

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.