Nieuws- en persberichten

18jul
2017

De ideale wereld: altijd een parkeerplaats zonder te zoeken!

De ideale wereld: altijd een parkeerplaats zonder te zoeken!

Kent u dat? Te laat komen op een afspraak in de stad na rondjes te hebben gereden om een parkeerplek te vinden? Dat is binnenkort verleden tijd, volgens Yazamtec. Deze Nederlandse deelnemer aan de internationale ALD Startup Challenge biedt een totaaloplossing voor slim parkeren op straat: ‘Smart Parking’.

Daar willen we meer over weten! Amine Mouadden, Co-Founder van Yazamtec, gaf antwoord op onze vragen.

Slim parkeren, dat bestaat toch al een tijdje? 

“Ja, het concept van slim parkeren is al eerder ontwikkeld en is tussen 2011 en 2014 getest in San Francisco. Hieruit bleek dat het aanzienlijke voordelen kan opleveren: automobilisten zijn de helft minder tijd kwijt aan het zoeken naar een parkeerplaats, rijden 30% minder kilometers en daardoor stoten de auto’s 30% minder CO2 uit. Slim parkeren bleef echter steken in de experimentele fase door technologische beperkingen en hoge kosten. Wij zijn nu zover dat we met de nieuwste state-of-the-art technologie en een goed financieel model smart parking wereldwijd kunnen realiseren.”

Jullie smart parking systeem is een totaaloplossing. Waar bestaat die uit? 

“We combineren drie componenten: Sensoren, een platform en apps. De sensoren worden in de straat aangebracht. Die registreren real time de aankomst en vertrek van voertuigen en communiceren die informatie met ons platform. Het platform zorgt ervoor dat al onze sensoren 24/7 werken. En de app leidt bestuurders rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde beschikbare parkeerplaats op straat. Rondjes rijden hoeft dus niet meer.”

Hoe kwamen jullie op dit idee? 

“Wereldwijd hebben stedelijke gebieden te maken met enorme uitdagingen op het gebied van mobiliteit. De Nederlandse automobilist staat jaarlijks 41 uur in de file. Je kunt je voorstellen dat dit een negatief effect heeft. Niet alleen op het milieu maar ook op het humeur van de automobilist, de productiviteit en bedrijfskosten. Nu kun je je afvragen “Wat heeft dat met parkeren te maken?” Welnu, een groot deel van de verkeersopstoppingen en vervuiling in steden wordt veroorzaakt door automobilisten die op zoek zijn naar een parkeerplaats. En wat verrassend is - uit onderzoek blijkt dat dat niet komt door een gebrek aan parkeerplaatsen, maar door onvoldoende informatie. Dus we dachten: we draaien het om. De chauffeur hoeft niet meer te zoeken naar een parkeerplaats, maar de parkeerplaats leidt de chauffeur naar zich toe. In onze Parking Hero app is te zien waar parkeerplekken vrij zijn. Je klikt op de dichtstbijzijnde parkeerplek en je navigeert er zo naartoe.”

Is jullie systeem al ergens geïmplementeerd?

“Onze smart parking oplossing is pas sinds een paar weken op de markt en we doen nu al de eerste implementatie in Dubai. En er lopen aanvragen uit verschillende landen, die waarschijnlijk binnenkort in concrete projecten worden vertaald. Momenteel kunnen we 32 landen bedienen, verdeeld over 2 miljoen vierkante kilometer in 5 continenten. Na de update die binnenkort volgt kunnen we ons systeem overal ter wereld leveren.”

Hoe zit het met de privacy van automobilisten?

“Wij zijn voornamelijk een aanbieder van parkeergegevens. Via onze app kunnen automobilisten zien waar parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Dus we verzamelen geen persoonlijke gegevens van gebruikers. Om functies te gebruiken die locatiegegevens vereisen moet de gebruiker toestemming geven. We werken nu al volgens de General Data Privacy Regulations (GDPR), die vanaf volgend jaar in Europa gelden. Om privacy te kunnen waarborgen is beveiliging natuurlijk heel belangrijk. En dat heeft onze grootste aandacht. Daarom zijn onze IoT sensoren verbonden in een afgeschermd netwerk dat niet via internet toegankelijk is en zijn dus beschermd tegen internet aanvallen.”

Yazamtec heeft meegedaan aan de ALD Automotive Startup Challenge en drong door tot de tweede ronde. Wat kan jullie product betekenen voor de leaseklant?

“We maken het voor de leaserijders eenvoudiger om een parkeerplaats te vinden. Dus minder ergernis, minder kilometers en minder kosten. Leasemaatschappijen kunnen kilometers en brandstof besparen en zo de levensduur van hun vloot verhogen. “

Waar droomt Yazamtec van? 

“Yazamtech wil dé leverancier van wereldwijde duurzame mobiliteitsoplossingen zijn. We willen steden helpen bij het behalen van hun milieudoelstellingen zodat zij de slimme steden van morgen worden. En we willen dat iedereen zich probleemloos kan voortbewegen en dat bedrijven de stedelijke mobiliteit kunnen gebruiken om te groeien.”
 

Blijf op de hoogte

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

Nederlandse startups naar volgende ronde ALD Startup Challenge.

Lees het artikel.

Parkbob winnaar van de eerste startup challenge van ALD Automotive.

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.