Nieuws- en persberichten

02apr
2024

iPhone als dashboardgids: Ontdek de betekenis van je waarschuwingslampjes

iPhone als dashboardgids: Ontdek de betekenis van je waarschuwingslampjes

Waarschijnlijk heb je het weleens meegemaakt: je bent aan het rijden en opeens zie je een lampje oplichten op je dashboard. Maar... je bent vergeten waar het symbool voor staat.

 

Dat is ook niet zo gek, want tegenwoordig kunnen er meer dan zestig verschillende pictogrammen oplichten op je dashboard. Om er snel achter te komen of er iets mis is met de auto kun je, als je het boekje niet wilt bekijken, je iPhone gebruiken. 

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60 procent van de Nederlandse automobilisten de betekenis niet kent van de waarschuwingslampjes op zijn of haar dashboard. Een kwart van de ondervraagden geeft zelfs aan gewoon door te rijden als een icoon oplicht op het dashboard. Dat kan gevaarlijk zijn!

 

Auto Symbol

Dankzij systeemsoftware iOS 17 kan je iPhone je vertellen wat de symbolen op je dashboard betekenen. Het enige wat je hoeft te doen, is een foto te maken van het brandende lampje. Daarna open je de foto in je fotogalerij en swipe je omhoog. Er komt dan een menu tevoorschijn, waarin je de functie ‘Auto Symbol’ kunt aanklikken. Je iPhone identificeert dan het waarschuwingslampje, en geeft aan wat het brandende lampje betekent.

 

Verschillende kleuren

Ondanks dat je iPhone je nu kan vertellen wat alle waarschuwingslampjes betekenen, is het toch goed om het volgende te onthouden. Er zijn drie mogelijke kleuren voor een waarschuwingslampje: wit, groen, geel/oranje of rood. Deze kleuren hebben allemaal een andere betekenis, om de ernst van de waarschuwing duidelijk te maken en aan te geven wat er fout of kapot is. Bij een wit waarschuwingslampje gaat het om een aanwijzing of aanbeveling. De kleur groen betekent dat het systeem naar behoren werkt. Geel en oranje waarschuwingslampjes geven aan dat je de auto zo snel mogelijk moet laten nakijken. En wanneer er een rood waarschuwingslampje oplicht, is er een probleem met een systeem of onderdeel van de auto of motor. Hierbij wordt aangeraden om meteen een veilige plek te zoeken om stil te staan met de auto en de Wegenwacht of merkdealer te bellen. Doorrijden wordt afgeraden omdat er dan serieuze schade aan de auto kan ontstaan.

 

Lees ook onze laatse blog over de e-bike zonder accu.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.