Nieuws- en persberichten

26mrt
2024

Innovatie van de Maand: de Pi-Pop e-bike zonder accu

Innovatie van de Maand: de Pi-Pop e-bike zonder accu

Wanneer je een e-bike rijdt, moet je met enige regelmaat je accu opladen. Maar, als het aan Franse ondernemer Adrien Lelièvre ligt, is dat binnenkort verleden tijd.

 

 

Hij heeft namelijk de primeur met ‘s werelds eerste e-bike die volledig zonder accu werkt – de Pi-Pop e-bike, en gebruik maakt van een innovatieve supercondensator om energie op te slaan.

 

Supercondensator in plaats van batterijen

E-bikes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Maar de productie van batterijen voor e-bikes is nog niet super duurzaam en is  ook nog eens duur. Lelièvre biedt echter een baanbrekende en duurzame oplossing door gebruik te maken van supercondensatoren.

 

Supercondensatoren zijn elektrische apparaten die in staat zijn om elektriciteit op te slaan en zich snel kunnen opladen en ontladen. Hoewel ze over het algemeen niet zoveel energie kunnen opslaan als traditionele batterijen, hebben ze een groter vermogen en een langere levensduur.

 

Uitgerust met een supercondensator, laadt het systeem van de Pi-Pop e-bike op tijdens een rit. Wanneer de fiets remt, wordt de energie teruggewonnen dankzij het remmen op de motor. De supercondensatoren zijn gemaakt van koolstof, geleidend polymeer, aluminiumfolie en pulp - materialen die van zichzelf al recyclebaar zijn.

 

Pi-POP is battery-less e-bike which runs on rider's pedaling power that  recharges its supercapacitor - Yanko Design

 

Efficiënte energieopslag

Doordat de Pi-Pop e-bike snel energie kan opslaan en vrijgeven, is het vooral handig voor zwaardere taken, zoals bergop rijden. Lelièvre schat dat de ondersteuning van de supercondensatoren voldoende is om een hoogteverschil van 50 meter te overbruggen als de fiets van tevoren op een vlak stuk wordt opgeladen. Dit maakt de fiets geschikt voor ongeveer 80 procent van de Europese steden.

 

Het concept van een supercondensator is niet nieuw; de eersten werden al in de late jaren 1970 gemaakt. Echter, de technologie is de afgelopen decennia sterk verbeterd, waardoor supercondensatoren nu veel krachtiger en efficiënter zijn. Tegenwoordig worden ze dan ook in diverse toepassingen gebruikt, waaronder in hybride en elektrische voertuigen. Het gebruik van deze technologie in fietsen was voor Lelièvre, de ontwikkelaar van de Pi-pop e-bike, een logische stap. De voordelen van supercondensatoren maken ze namelijk uitermate geschikt voor e-bikes.

 

Ambities

Lelièvre heeft plannen om zich in 2025 op de Europese markt te richten en is momenteel bezig met het verkennen van financieringsmogelijkheden. Het kraken van deze noot kan een enorme kans betekenen voor het bedrijf, gezien het feit dat de EU 1,2 miljoen e-bikes importeerde en 5,2 miljoen niet-elektrische fietsen exporteerde, volgens Eurostat, het EU-gegevensagentschap.

Ben je op zoek naar een betrouwbare, comfortabele en krachtige e-bike die je dagelijkse ritten een stuk eenvoudiger maakt? Bekijk ons aanbod.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.