Nieuws- en persberichten

13mrt
2024

Een blik op de automotive technologie trends van 2024

Een blik op de automotive technologie trends van 2024

Op de Consumer Electronics Show (CES) 2024, gehouden in Las Vegas, werden afgelopen januari opnieuw innovaties in de auto-industrie getoond. Van elektrische voertuigen tot autonome rijtechnologie, CES gaf een glimp van de toekomst van mobiliteit.

Wij hebben de drie belangrijkste trends in de mobiliteit op een rijtje gezet. 

1. Elektrische Verticale Start- en Landingsvliegtuigen (eVTOL)

eVTOL, in de volksmond de vliegende auto genoemd. De grote doorbraak is er nog steeds niet. En dat heeft voor een groot deel te maken met regelgeving en infrastructuurontwikkeling. Maar iedereen blijft de ontwikkeling goed volgen, want de belofte dat eVTOLs de transportsector in dichtbevolkte gebieden ingrijpend zou kunnen veranderen is super interessant. Zodoende was er op de CES ook weer veel aandacht voor.  In Nederland houden we natuurlijk ook de ontwikkelingen van PAL-V in de gaten. Zij zitten volop in het testproces en volgens de laatste berichten kon 2024 wel eens hun jaar worden. 

2. Micromobiliteit en veiligheid

Micromobiliteitsoplossingen, waaronder e-scooters en e-bikes, blijven zich ontwikkelen. Ondanks dat ook hier de uitdagingen op gebied van wet- en regelgeving de weg soms blokkeren, zijn het duurzame mobiliteitsvormen die zeker in (drukke) steden van pas kunnen komen. CES 2024 belichtte de inspanningen van de industrie om vooral de veiligheidsproblemen aan te pakken en verantwoord rijgedrag te bevorderen. Partnerschappen tussen technologiebedrijven en micromobiliteitsaanbieders, zoals Luna Systems en Ryde, werken vooral aan het streven om de veiligheid van berijders te garanderen. Zo werken ze aan AI gedreven oplossingen waarbij bijvoorbeeld e-scooters van een camera voorzien zijn en vanzelf vertragen als er opeens gevaarlijke situaties opduiken. 

3. Zonne-Mobiliteit 

Net zoals bij EVTOL's laat de langverwachte doorbraak van zonne-aangedreven voertuigen nog even op zich wachten. Zonne-auto fabrikant Lightyear was heel veelbelovend maar bevindt zich nu in financiële moeilijkheden. Twee voormalige werknemers van Lightyear zijn gestart met de Squad Mobility, een Nederlandse startup. Zij presenteerden op CES 2024 hun mini-stadsauto met zonnepanelen. Met een gewicht van minder dan 400 kg en een motor van 4 kW, gaat de wagen van Squad de concurrentie aan met andere kleine microauto's in de stad. Het model wordt volgend jaar op de markt verwacht en dit zou wel eens een grote stap in de wereld van zonne-auto's.

Kortom, op CES 2024 werd het belang weer eens benadrukt van dat samenwerking, innovatie en duurzaamheid bij het vormgeven van de toekomst van mobiliteit onmisbaar is. Meer lezen over innovaties? Zo schreven wij eerder over vehicle-to-everything.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.