Nieuws- en persberichten

18okt
2023

Zes steden die dankzij slimme mobiliteit leefbaarder zijn geworden

Zes steden die dankzij slimme mobiliteit leefbaarder zijn geworden

Snelle verstedelijking dwingt ons na te denken over hoe we steden leefbaarder kunnen maken. Mobiliteit speelt hierin een belangrijke rol. In dit artikel nemen we je mee naar zes steden die voorop lopen in de toepassing van slimme mobiliteit.

 

1. Singapore

Singapore wordt vaak geprezen als de slimste stad ter wereld. Deze wereldstad heeft 12% van zijn ruimte gereserveerd voor transportinfrastructuur, en dit moet efficiënt worden beheerd. Sensortechnologie speelt hier een grote rol, zoals autonome voertuigen voor ouderen en zelfrijdende shuttles voor studenten. Bovendien heeft Singapore een elektronisch systeem voor rekeningrijden en een succesvolle proef uitgevoerd, die het aantal overvolle bussen met 92% heeft verminderd. De stad heeft bij deze proef de gegevens van meer dan 5.000 voertuigen realtime gevolgd.

 

2. Eindhoven

In de wijk Woensel-Noord in Eindhoven willen ze nieuwe huizen bouwen en bepaalde wegen sluiten. De gemeente wilde weten hoe ze mensen minder met de auto kunnen laten rijden. Daarom maakten ze een speciale tool genaamd 'Urban Strategy'. Hiermee konden ze laten zien wat er gebeurt als ze nieuwe regels maken voor parkeren, prijzen en het openbaar vervoer. Tijdens een bijeenkomst met de bewoners lieten ze zien wat er zou gebeuren met het verkeer, de lucht en het geluid als ze de plannen zouden uitvoeren.

 

De resultaten waren positief. De bewoners konden hun ideeën delen en begrijpen wat er zou gebeuren. Dit laat zien dat Urban Strategy helpt om samen plannen te maken voor de buurt, met de hulp van bewoners. Het is een slimme tool die helpt bij het nadenken over nieuwe plannen voor de stad.

 

3. Delhi

Delhi, met zijn enorme bevolking en verkeersopstoppingen, kampt met een groot vrachtverkeersprobleem. Bijna een half miljoen ton goederen wordt dagelijks vervoerd door bijna 70.000 vrachtwagens, wat leidt tot congestie en heel veel emissie.

 

De Technische Universiteit Delft en Indiase instituten ontwikkelden een model om de impact van stedelijk vrachtvervoer te analyseren. Dit model helpt bij het begrijpen van transportpatronen en de effecten van beleidsmaatregelen. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe vrachtwagenvloot en het overschakelen op elektrische voertuigen, waardoor congestie en emissies verminderd worden.

 

4. Amsterdam

Amsterdam telt veel inwoners en er komen veel toeristen. De stad groeit snel en om hiermee om te kunnen gaan is een tool, genaamd Urban Strategy, ontwikkeld. Hiermee kan er gekeken worden naar wat er gebeurt als de gemeente bijvoorbeeld nieuwe huizen bouwt. Ze kunnen zien hoe het verkeer en de luchtkwaliteit worden beïnvloed. Hierdoor kunnen ze maatregelen nemen om de stad beter te maken.

 

Urban Strategy helpt ook met andere problemen, zoals congestie (verkeersdrukte), energie en mobiliteit. Het helpt de gemeente om slimme beslissingen te nemen voor de stad.

 

5. Parijs

Parijs is op weg om een "15-minuten stad" te worden, waar alle essentiële voorzieningen binnen 15 minuten te bereiken zijn. Dit initiatief vermindert de afhankelijkheid van auto's, wat de luchtvervuiling en de impact op het milieu vermindert. De stad heeft al grote stappen gezet om de ruimte voor auto's te verminderen en groene gebieden te creëren. Het doel is om tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs helemaal klimaatpositief te zijn.

 

6. Utrecht

Utrecht bouwt de grootste autovrije wijk van Europa, Merwede. Duurzaam en gedeeld vervoer staat centraal, met uitgebreide fietsinfrastructuur en parkeermogelijkheden aan de rand van de stad. Daarnaast wordt er een bedrijf opgericht dat mobiliteitsdiensten aanbiedt, waaronder elektrische deelvervoermiddelen. Deze aanpak bevordert duurzaamheid en deelbaarheid, en is een voorbeeld van hoe steden autobezit kunnen verminderen.

 

Eerder schreven wij over de toekomst van mobiliteitsbeleid. Benieuw hoe ChatGPT het werk van mobiliteismanagers beinvloeden? Lees het hier.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.