Nieuws- en persberichten

12sep
2023

'EV-verplichting' (voorlopig) van de baan

'EV-verplichting' (voorlopig) van de baan

Ongeveer een jaar geleden werd bekend dat zakelijke rijders vanaf 2025 alleen nog maar voor een elektrische leaseauto kunnen kiezen, als maatregel om de klimaatdoelen te halen. Nu is dit voornemen voorlopig van de baan.

Door zakelijke automobilisten verplicht elektrisch te laten rijden zou het verduurzamen van het Nederlandse wagenpark versneld kunnen worden. De groep weggebruikers die in Nederland de meeste kilometers aflegt, zou zo in een keer groen worden. Daarnaast moest de maatregel hiermee voor een kettingreactie zorgen, want door de zakelijke vloot te vergroenen zou ook de tweedehands automarkt sneller verduurzamen. Veel zakelijke leaseauto’s hebben namelijk een tweede leven via de occasionmarkt.

De overheid zet nu echter een streep door deze ambitieuze plannen, met als reden dat zij niet voldoende draagvlak had voor de maatregel. Het voorstel vanuit de overheid om dit gat te dichten met een verhoging van de bpm op nieuwe brandstofauto’s werd niet vanuit de coalitie gesteund. Ook zou de huidige productie van EV’s deze vraag nog niet kunnen bijbenen. Kortom, de EV-verplichting is (tot nader order) uitgesteld.

Stapsgewijs wordt er aan een toekomst gewerkt waarin duurzame mobiliteit de boventoon voert. Elektrificatie draagt hier zeker aan bij. Maar er zijn meer manieren om de CO2-footprint van bedrijven naar beneden te brengen. Dit kan door een mix van mobiliteitsoplossingen aan te bieden waarin bijvoorbeeld een fiets(regeling) in combinatie met een leaseauto een rol speelt.

Nog niet toe aan een EV? Lees dit artikel voor praktische tips om zuiniger te rijden met je brandstofauto.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.