Nieuws- en persberichten

14jul
2023

Praktische tips om zuiniger te rijden en geld te besparen

Praktische tips om zuiniger te rijden en geld te besparen

Het zal niemand ontgaan zijn dat de brandstofprijzen weer terug zijn op het niveau van begin vorig jaar. De tijdelijke accijnskorting vanuit de overheid geldt per 1 juli niet meer.

 

En omdat  de olie fabricerende landen de productie van olie afschalen, maar de vraag naar olie niet minder wordt, blijft de prijs ervan dus hoog. Het aloude vraag- en aanbod principe doet hier goed zijn werk. Naar verwachting zullen de prijzen zeker tot eind 2024 hoog blijven.

 

Wat kun je hier dan zelf aan doen om de kosten toch enigszins binnen de perken te houden?

 

Zuiniger rijden

Er zijn wat simpele manieren die ervoor zorgen dat je zuiniger kunt rijden. Denk daarbij aan goede bandenspanning, zodat je auto niet onnodig harder moet werken dan nodig. Maar ook het start-stop systeem kan ervoor zorgen dat je in een stad al tot 15 procent zuiniger rijdt. Rijd je lange stukken dan zorgt cruise-control ervoor dat je tot 10 procent zuiniger kunt rijden, zeker wanneer dit in combinatie is met de ECO-modus.

 

Het is soms onvermijdelijk maar zowel warm als koud weer drijft je ook op kosten. De airco aanzetten, verwarmde stoelen of je buitenspiegels verwarmen kost je per 100 km al snel een halve liter benzine. Klinkt weinig, maar op 20.000 km is dat toch 175 euro. Dus iets minder luxe in de auto is zuiniger.

 

Overweeg elektrisch rijden

Hoewel de stroomkosten ook te maken hebben met stijgingen is het rijden op elektriciteit nog altijd goedkoper. Het is niet zo makkelijk om de kosten voor het rijden op elektriciteit te vergelijken met het rijden op brandstof, omdat je voor het hele financiële plaatje natuurlijk naar meer aspecten kijkt dan alleen type brandstof. Bovendien geldt bij elektrische auto's dat het gewicht van de auto ook erg van invloed is op het verbruik. De ANWB heeft er echter een berekening op losgelaten waarin naar voren komt dat elektrisch rijden momenteel goedkoper is, zeker ook omdat EV’s vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Bijkomend voordeel van elektrisch rijden is dat het niet alleen zuiniger is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

 

Alternatief vervoer of juist geen

De beste manier om te besparen op brandstofkosten is de auto laten staan. Natuurlijk is dit niet voor iedereen (altijd) mogelijk. Maar afhankelijk van waar je woont, hoe ver woon-werkverkeer is, wat voor afspraken je hebt, kun je naar alternatieven kijken voor de auto. Zo zijn er steeds meer professionals die met e-bikes of speed pedelec naar het werk gaan. Wanneer je met het ov naar het werk reist, heb je wellicht zelfs de mogelijkheid om onderweg nog wat te werken. En thuiswerken is natuurlijk inmiddels ook een ingeburgerd begrip.

 

Er gaan geluiden dat de overheid per 2024 met nieuwe maatregelen komt om de prijzen van brandstof enigszins te temperen. Zodra hier meer over bekend is, brengen we je op de hoogte.

 

Neem contact op

Overweeg je om elektrisch te gaan rijden of met alternatief vervoer zoals een e-bikes of speed pedelec naar het werk gaan? Neem contact met ons op. De collega’s van de afdeling Mobility & Consultancy staan altijd voor je klaar. Zij kunnen je helpen met betrekking mobiliteitskeuzes en kunnen het gehele kostenplaatje overzichtelijk in kaart brengen.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.