Nieuws- en persberichten

23aug
2023

Banden zonder lucht: de toekomst?

Banden zonder lucht: de toekomst?

Stel je voor: een wereld waarin je je geen zorgen meer hoeft te maken over ventielen en bandenspanning en waar lekke banden tot het verleden behoren.

 

 

 

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar Michelin heeft deze visie werkelijkheid gemaakt met de introductie van hun Uptis-banden - de eerste banden zonder lucht die nu de wegen van Europa veroveren.

 

Deze speciale banden heten "Uptis," dat betekent "Unique Puncture-Proof Tire System”. Oftewel, ‘Uniek Lekbestendig Bandensysteem." De banden kunnen bijvoorbeeld niet kapot gaan door een spijker in de band. Onlangs begon een bedrijf uit Frankrijk genaamd La Poste met het gebruiken van deze banden op hun eerste drie bezorgauto's. Ze willen zelfs tegen het eind van 2024 veertig busjes hebben die deze speciale banden gebruiken. Dit is een investering, maar kosten die gepaard gaan met het lek rijden van autobanden behoren tot het verleden.

 

Structuur in plaats van lucht

In plaats van lucht zit er een speciale structuur in de banden die schokken en trillingen opvangt. De banden zijn op de langere termijn niet alleen een financieel aantrekkelijk alternatief voor de luchtbanden. Het is ook een duurzame oplossing voor de grote berg autobanden die nu op de afvalberg verdwijnen door slijtage als gevolg van verkeerde bandenspanning.

 

De nieuwe banden zijn vooral handig voor lichte vrachtwagens en bestelauto’s en zijn dus uitermate geschikt voor bijvoorbeeld bezorgdiensten. Met veel kennis en informatie wordt de Uptis-band klaargemaakt voor productie. We weten nog niet of gewone autobezitters de banden ooit krijgen en ook is nog niet bekend hoeveel deze speciale banden gaan kosten. Maar, de toekomst van autobanden ziet er nu een stuk interessanter uit!

 

Tot die tijd zul je de banden op spanning moeten houden. Eerder schreven wij over bandenspanning en hoe je comfortabeler en zuiniger rijdt. Lees het hier.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.