Nieuws- en persberichten

22feb
2019

Autobanden op spanning, zo gaat u comfortabel en zuinig op weg!

Autobanden op spanning, zo gaat u comfortabel en zuinig op weg!

Een juiste bandenspanning is belangrijk om diverse redenen. Allereerst is het beter voor de autoband, omdat deze minder snel slijt. Daarnaast zorgt een goede bandenspanning ervoor dat u comfortabeler en zuiniger rijdt, plus kan het de veiligheid bevorderen.

Een autoband met de juiste spanning levert u als automobilist al snel 100 euro per jaar op. Een juiste spanning zorgt namelijk voor meer grip, efficiënt brandstofverbruik en minder slijtage van de band. Als alle auto's met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo'n 0,4 megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is goed nieuws voor zowel het milieu als de portemonnee.

Hieronder geven wij u enkele tips hoe u de bandenspanning beter kunt controleren en corrigeren.

Controleer elke twee maanden

De helft van alle Nederlanders checkt zijn banden slechts 3 keer per jaar. Aanbevolen wordt om iedere twee maanden de bandenspanning te controleren. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de gebruiksfrequentie van uw auto. Bij intensief gebruik is het verstandig om elke maand uw banden te controleren.

Controleer als de banden nog koud zijn
Geadviseerd wordt om de bandenspanning te controleren als deze nog koud zijn; dus niet meer dan 3 kilometer gereden. Als de banden nog warm zijn, wordt de druk in de banden hoger waardoor niet de juiste waarde wordt getoond.

Adviesspanning

Ga altijd uit van de adviesspanning van het merk en model auto. Deze vindt u meestal in het instructieboekje of aan de binnenkant van het brandstofklepje van uw auto. Controleer of de bandenspanning na het corrigeren niet te laag is (lager dan de adviesspanning). Het is beter dat de bandenspanning iets hoger is dan de adviesspanning 

Ventieldopjes

Bij het controleren van de bandenspanning is het goed om ook de ventieldopjes te controleren. Defecte ventieldopjes moeten direct vervangen worden.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat banden op dezelfde as ook dezelfde bandenspanning hebben. Voorbanden kunnen daarentegen wel een andere spanning hebben dan achterbanden. Daarnaast adviseren wij u om ook uw reserveband te controleren (als u er een heeft). Dat kan weer belangrijk zijn in het geval van pech.

Bron 1 Bron 2

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.