Nieuws- en persberichten

12jul
2023

Nieuwe EU-regels voor snel en makkelijk laden

Nieuwe EU-regels voor snel en makkelijk laden

Elektrische auto's hebben bepaalde voordelen. Ze zijn stil en schoon. Ondanks dat kan het opladen van jouw EV nog lastig zijn. Soms zijn er geen laadpalen te vinden of moet je zelfs in de rij staan om te laden.

 

De Europese Unie komt met nieuwe regels die het leven van elektrische auto-eigenaren een stukje gemakkelijker maken.

 

De EU is fan van elektrische auto's omdat ze ons helpen CO2-doelen te halen. Daarom zijn er al allerlei subsidies en regelingen beschikbaar. Daar komen nog wat nieuwe regels bij die betrekking hebben op het laden. Als eigenaar van een elektrische auto wil je natuurlijk weten hoeveel laden kost, en dat is soms nog onduidelijk. Het betalen zelf kan ook wel wat vergemakkelijkt worden.

 

Laadpas wordt overbodig

Tot nu toe had je een speciale laadpas of app nodig om bij een openbare laadpaal te kunnen laden. Maar volgens de nieuwe Europese wet wordt het binnenkort mogelijk om gewoon met je bankpas, creditcard of telefoon te betalen. Dat maakt het opladen een stuk toegankelijker.

 

Meer openbare laadpalen

Er komen meer openbare laadpalen. Langs de belangrijkste Europese wegen vind je straks elke 60 kilometer een plek om je auto op te laden. Elk land mag zelf bepalen waar en hoeveel laadpalen er worden geplaatst. Ze hebben tot 2025 de tijd om een plan op te stellen. Voor vrachtwagens geldt dat er vanaf 2028 elke 120 kilometer een plek komt waar zij hun accu kunnen opladen. Daarnaast wil de EU ook meer snelladers op verschillende locaties, zodat je niet te lang bij een laadpaal hoeft te staan.

 

Er zijn ook plannen om meer waterstoftankstations op te zetten. Tegen 2030 moet er elke 200 kilometer een tankstation zijn waar gasvormige waterstof getankt kan worden. Dit is vooral bedoeld voor zware transportvoertuigen, waar waterstof een realistische optie is. Met al deze maatregelen wordt emissievrij rijden aangemoedigd en kunnen we zonder stress en gedoe genieten van onze EV’s.

 

Goedkoop je EV opladen

Tenslotte, kun je zelf thuis ook maatregelen nemen. Wanneer je thuis aan de laadpaal je EV oplaadt, is het aan te raden slim gebruik te maken van dynamische energiecontracten. De stroomprijs verschilt bij dit type contracten namelijk per uur en wordt veroorzaakt door schommelingen in groene energie. Wanneer er een overschot aan energie is van wind- en zonneparken, krijg je geld toe als je stroom afneemt. Bij minder wind en zon stijgen de prijzen. Ga je slim om met deze energieschommelingen, dan kan dit je enorm veel geld schelen.

 

Wil je weten hoe het opladen van jouw EV in de toekomst ook uit handen wordt genomen? Lees erover in het artikel dat wij eerder schreven over de automatische laadrobot.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.