Nieuws- en persberichten

08jun
2023

Een EV die de lucht zuivert terwijl je rijdt

Een EV die de lucht zuivert terwijl je rijdt

Studenten van de TU Eindhoven hebben een voertuig ontwikkeld dat niet alleen emissievrij is, maar ook de lucht zuivert tijdens het rijden. Onze innovatie van de maand heet Zem; een elektrische auto die de luchtkwaliteit verbetert.

Het idee voor Zem ontstond tijdens de COVID-19-pandemie, toen de luchtvervuiling in veel steden afnam omdat er minder auto's op de weg waren. De studenten wilden een voertuig ontwikkelen dat niet alleen emissievrij is, maar ook bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Na maanden van hard werken en experimenteren slaagden ze erin om Zem te creëren.

Zem gebruikt onder andere ionisatie en fotokatalyse om schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen. Een ionisator verspreidt negatief geladen ionen in de lucht die zich binden aan positief geladen deeltjes zoals stof, pollen en rook, waardoor deze zwaarder worden en neerdalen op de grond of worden opgevangen door een luchtfiltersysteem. Bij het zuiveren van uitlaatgassen werkt een ionisator op een vergelijkbare manier door negatief geladen ionen in de uitlaatgassen te verspreiden. Een fotokatalytisch filter neutraliseert giftige dampen en VOC's (Vluchtige Organische Componenten). 

Het voertuig heeft een speciale coating op de buitenkant die bij daglicht de lucht omzet in zuurstof en waterstof. Dit zorgt ervoor dat de lucht om het voertuig heen wordt gezuiverd van schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden en fijnstof. Het speciaal ontworpen fotokatalytisch luchtfiltersysteem van Zem haalt eveneens vervuilende stoffen uit de lucht terwijl de auto rijdt, waardoor de lucht wordt gezuiverd van fijnstof, roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen. Het voertuig heeft een bereik van ongeveer 200 kilometer op een volle acculading en kan worden opgeladen via een standaard stopcontact. Het team van studenten heeft berekend dat Zem tijdens het rijden 20,2 kg CO2 kan opvangen en 1,6 miljoen kubieke meter schone lucht kan produceren gedurende de levensduur van de auto. 

Gezonde binnensteden

Zem is niet alleen milieuvriendelijk en innovatief, maar ook erg praktisch. Het voertuig is ontworpen voor gebruik in drukke steden waar de luchtkwaliteit vaak slecht is. Door de lucht te zuiveren terwijl je rijdt, draagt Zem bij aan een gezondere leefomgeving voor iedereen. Hoewel Zem een prototype is en niet in massaproductie zal worden genomen, kan de technologie wellicht worden gebruikt in andere toepassingen. Daarom zijn wij enthousiast over het innovatieve concept ‘Zem’ van de Technische Universiteit Eindhoven. Als wereldwijde aanbieder van mobiliteitsoplossingen zetten wij ons in voor duurzame en milieuvriendelijke mobiliteit. Het is inspirerend om te zien dat jonge mensen zich inzetten voor een betere toekomst en met creatieve oplossingen komen!

Meer lezen over innovaties in mobiliteit? Eerder schreven wij over het gebruik van een VR-bril tegen wagenziekte en E-cargo bikes voor last mile-logistiek.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.