Nieuws- en persberichten

15mei
2023

Innovatie van de Maand: De oplossing tegen wagenziekte

Innovatie van de Maand: De oplossing tegen wagenziekte

Wagenziekte is een vervelend probleem dat bij veel mensen optreedt tijdens lange autoritten. Het kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid, waardoor de rit een stuk minder prettig wordt.

Maar wat als er een oplossing is die dit probleem kan verminderen? Een VR-bril in de auto kan misschien uitkomst bieden.

Bij ALD Automotive houden we innovatieve ontwikkelingen omtrent mobiliteit goed in de gaten. Innovatie kan voor veel mensen het autorijden een stuk comfortabeler maken. Wij hebben daarom met interesse het onderzoek gevolgd dat is uitgevoerd door TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In dit onderzoek is gekeken of het gebruik van een VR-bril in de auto kan helpen tegen wagenziekte.

Het idee achter de VR-bril is dat deze de bewegingen van de auto kan compenseren door middel van visuele stimulatie. De bril toont beelden die passen bij de bewegingen van de auto, waardoor het brein minder in de war raakt door tegenstrijdige signalen. Dit zou wagenziekte kunnen verminderen of zelfs voorkomen.

Het onderzoek van TNO en het LUMC heeft uitgewezen dat de VR-bril inderdaad kan helpen tegen wagenziekte. De proefpersonen die de bril droegen tijdens een rit van een uur, hadden significant minder last van misselijkheid en duizeligheid dan de proefpersonen die geen bril droegen. Ook waren ze minder vermoeid na afloop van de rit. Of het nu echt gezellig is tijdens een autorit is de vraag, want lekker genieten van de ‘echte’ omgeving kun je niet. Maar het is een mooie innovatie voor wie zich elke bochtige autorit ellendig voelt.

Meer lezen over innovaties? Eerder schreven wij over highlight op de Consumer Electronics Show en de CiKoMa: micromobiliteit op basis van AI.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.