Nieuws- en persberichten

21dec

Innovatie van de Maand: Micromobiliteit op basis van AI

Innovatie van de Maand: Micromobiliteit op basis van AI

Honda heeft onlangs twee verschillende CI micro-mobility machines onthuld. Het gaat hierbij vooral nog om de technologie voor in kleine mobiliteitsoplossingen zoals de CiKoMa.

Deze innovatieve technologie is erop gericht om het dagelijks leven van mensen makkelijker te maken. Klinkt goed toch? Lees snel verder om meer te weten over Honda’s slimme innovatie.

Laten we bij de naam van deze nieuwe technologie beginnen. CI Micro-mobility staat voor kleine mobiliteitsoplossingen die werken met Cooperative Intelligence. Dat is een vorm van AI (kunstmatige intelligentie) die wederzijds begrip tussen machines en mensen mogelijk maakt. Simpel gezegd, je kunt als mens met het apparaat praten en overleggen. Hierdoor is het heel gemakkelijk te gebruiken door wie dan ook; zowel jongeren als oudere mensen die wat minder ‘tech-savvy’ zijn.

Autonoom coöperatief rijden

De technologie wil Honda onder meer gebruiken in de CiKoMa, een elektrisch micro-voertuig dat ontworpen is voor één of meerdere passagiers. Het zijn een beetje gekke autootjes om te zien. Maar doordat het autonome voertuigen zijn, zijn ze heel handig om in de stad in te zetten voor onder meer zakelijk gebruik en de toeristische sector. De gebruiker van een CiKoMa kan het voertuig bellen, en instappen in de zelfrijdende en naderende CiKoMa door met woorden en gebaren – bijvoorbeeld door ernaar te zwaaien – de gewenste stoplocatie aan te geven. 

De CiKoMa brengt je vervolgens geheel autonoom naar de gewenste bestemming in de stad. Maar als je iets van de route wilt afwijken, is dat ook geen probleem. Je kunt met de joystick in het voertuig ‘coöperatief rijden’ en dus andere routes aandragen.

Voor de korte afstand

Honda ziet deze mobiliteitsoplossing vooral als een mooie oplossing om kortere afstanden binnen de stad af te leggen, of om het te gebruiken voor de toeristische sector. Omdat zelf sturen niet nodig is, kun je als passagier heerlijk om je heen kijken en bovendien in- en uitstappen wanneer je wilt. 

Momenteel test Honda de techniek. De zelfrijdende testen met de CiKoMa starten in het voorjaar 2023. Dus wie weet gaat het helemaal niet zo heel lang meer duren voordat de eerste CiKoMa’s in het straatbeeld te zien zijn. 

Meer lezen over innovaties? Eerder schreven we over het meerijdende stoplicht.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.