Nieuws- en persberichten

06dec
2022

Innovatie van de maand: het (mee)rijdende verkeerslicht

Innovatie van de maand: het (mee)rijdende verkeerslicht

In drukke steden kan oversteken nog wel eens een uitdaging zijn. Natuurlijk helpt het als er verkeerslichten zijn om de chaos in een binnenstad in goede banen te leiden. 

 

Maar zelfs met de aanwezigheid van verkeerslichten, kunnen ogen in je achterhoofd handig zijn. In de Italiaanse steden Milaan en Modena werken ze aan een innovatief verkeerslicht dat met je mee oversteekt en zo jouw extra paar ogen is. 

Verkeerslichtrobot

Onze innovatie van de maand betreft een uitvinding die eigenlijk een autonome robot is, met een reeks aan ingebouwde intelligente sensoren en een videocamera waarbij hij het tegemoetkomend verkeer herkent. Het voornaamste doel van het stoplicht is om voetgangers, vooral kinderen, gehandicapten en ouderen, nog beter te beschermen bij het oversteken van de weg. 

De IPA2X, oftewel de Intelligent Pedestrian Assistant (Intelligente Voetgangersassistent), rijdt mee over zebrapaden, signaleert tegenliggers en geeft een extra signaal af aan tegemoetkomend verkeer om te stoppen. De robot evalueert vervolgens de situatie en bepaalt of het veilig genoeg is om over te steken, waarna het voetgangers informeert die op het trottoir wachten op de oversteek. Volgens de ontwikkelaars van het stoplicht moet met dit apparaat het aantal ongelukken met auto’s en overstekende voetgangers aanzienlijk gereduceerd kunnen worden. 

Toename veiligheid

In Milaan en Modena wordt er dus momenteel getest met dit innovatieve stoplicht van EIT Urban Mobility. De gemeenteraden van deze twee Italiaanse steden zien in dit mobiele verkeerslicht in elk geval veel meer dan slechts een technisch apparaat. Door het stoplicht vooral in de buurt van scholen toe te passen, is de verwachting dat technologie zo een hele belangrijke bijdrage levert aan een verkeersveilige stad. 

Meer lezen over innovaties? Eerder schreven wij over de Nederlandse proeftuin aan duurzame mobiliteitsinnovaties en THEO: de zelfrijdende fietsrobotbezorger.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.