Nieuws- en persberichten

11okt
2022

THEO: de zelfrijdende robot-fietsbezorger 

THEO: de zelfrijdende robot-fietsbezorger 

Online winkelen is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en het liefst willen we ons pakketje dezelfde dag nog thuis ontvangen. Logistieke bedrijven en pakketbezorgers hebben het er dus maar druk mee. 

Logisch dat er naar manieren wordt gezocht om het werk van pakketbezorgers te verlichten, maar ook om met name die ‘last-mile delivery’ -vooral een uitdaging in de binnenstad- zo duurzaam mogelijk in te richten. Het laatste gedeelte van de weg die een product, dienst of pakketje moet afleggen wordt ook wel Last Mile Delivery genoemd.

Last Mile Delivery

Met het gemak en de hoeveelheid keuze bij online shoppen wil de consument ook een soepele levering. Daarom is het niet verrassend dat dit logistieke onderdeel veel geld kost. De Last Mile Delivery bedraagt ongeveer 30% van het totale kostenplaatje. Het kostenplaatje bevat opslag, technologie, voertuigen-, benzine-, en arbeidskosten. Een mooie innovatie op dit gebied vinden wij een zelfrijdende robot-fietsbezorger genaamd THEO. Wat ons betreft de 'Innovatie van de Maand'!

THEO is de BaaS

THEO is een ‘Bot-as-a-Service trike’ (BaaS), een zelfrijdende robot-fietsbezorger die speciaal is ontwikkeld om op fietspaden te rijden. Het voertuig heeft een topsnelheid van 20 kilometer per uur en is 70 cm breed en 168 cm lang, waardoor het zich gemakkelijk en snel door drukke steden heen kan manoeuvreren. Het karretje heeft acht verschillende compartimenten en kan maximaal 100 kg aan spullen per rit meenemen. De logistieke sector zou THEO als last mile bezorger kunnen gebruiken. De compartimenten worden volgeladen in een warenhuis net buiten de stad, zodat de spullen vervolgens bij mensen thuis afgegeven kunnen worden. THEO zal het dezelfde dag thuisbezorgen van online bestelde producten sneller, duurzamer en veiliger maken.

Nu ook een THEO-pilot in Nederland

De robot-fietsbezorger is ontwikkeld in Duitsland en heeft tijdens testfasen op universiteitsterreinen zijn eerste pakketten foutloos bezorgd. Nu komt THEO ook naar Nederland! Mobilitylab, een samenwerkingsverband dat de ontwikkeling van startups die klaar zijn om te gaan testen in de praktijk versnelt, is een pilot gestart waardoor het voertuig nu getest gaat worden in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant, Limburg of Utrecht.

Wellicht (fiets)belt THEO binnenkort wel bij jou aan om je online bestelling af te leveren. Wij houden de ontwikkelingen omtrent de autonome fiets in ieder geval goed in de gaten.

Meer lezen over innovaties?

Eerder schreven wij over duurzame mobiliteitsinnovaties van eigen bodem, de elektrische veerboot en de Lightyear One.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.