Nieuws- en persberichten

04aug
2021

Wat doe je met je brandstofkosten in het buitenland?

Wat doe je met je brandstofkosten in het buitenland?

Ook tijdens je vakantie lopen je autokosten meestal gewoon door. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bijtelling, maar ook de brandstof- en of laadkosten. Hoe zit het eigenlijk daar mee?

 Vorige week schreven we over bijtelling en met de auto op vakantie. Deze week vertellen we meer over hoe het zit met de brandstofkosten.

Brandstofkosten eigen auto

Rij je in je eigen auto naar je vakantieadres, dan komen je brandstofkosten natuurlijk voor je eigen rekening. Maar, soms is het nog wel mogelijk om iets 'terug te krijgen'. Ben je werknemer, dan mag je werkgever je tijdens je vakantie je gewone reiskostenvergoeding blijven doorbetalen. Dit mag in normale situaties maximaal 6 weken, daarna moet je baas hierover mogelijk loonheffingen inhouden.

Ben je zelfstandig ondernemer of zzp’er? Dan kun je mogelijk nog wat met de btw die de brandstofleverancier je in rekening heeft gebracht. Daarvoor is wel vereist, dat je de brandstof met de zakelijke pinpas hebt afgerekend of dat je een factuur hebt op naam van je bedrijf. In praktijk blijkt het terughalen van de Nederlandse btw een stuk eenvoudiger is dan het terughalen van buitenlandse btw. Bovendien moet je natuurlijk een bedrijf hebben dat recht heeft op btw-aftrek.

Brandstofkosten auto van de zaak

Rij je in je leaseauto naar je vakantieadres, dan is de kans aanwezig dat je van je werkgever een tankpas hebt gekregen waarmee je ook in het buitenland kunt tanken. In dat geval hoef je natuurlijk nergens rekening mee te houden. Wel is het handig om de goede kilometerstand in te toetsen (mocht je die door moeten geven), maar dat heeft op zich niets met de brandstofkosten te maken. Heb je geen tankpas of werkt deze niet in het buitenland? Dan is het handig te weten of je werkgever de in het buitenland getankte of geladen brandstof wel vergoedt. Is dat het geval, dan kun je twee dingen afspreken. Ofwel: jij schiet de brandstofkosten voor en je werkgever betaalt deze later terug. Ofwel: je betaalt de brandstofkosten uit eigen zak, maar je spreekt af dat deze aangemerkt kunnen worden als eigen bijdrage voor het privégebruik van de auto van de zaak.

In het eerste geval kun je het bedrag gewoon bij je werkgever declareren, in het tweede geval mag je werkgever deze eigen bijdrage van de bijtelling aftrekken. De bijtelling kan door deze eigen bijdrage maximaal € 0 worden, dus betaal je meer eigen bijdrage dan je aan bijtelling hebt, dan heb je pech.

Let op: in beide gevallen moet je dit altijd voordat je met vakantie gaat samen met je werkgever op papier zetten, anders levert dit mogelijk een discussie met de Belastingdienst op. Welke afspraak je ook maakt, het is dus zaak de bonnetjes van de in het buitenland getankte of geladen brandstof goed te bewaren.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.