Nieuws- en persberichten

02aug
2021

Bijtelling of niet tijdens je vakantie?

 Bijtelling of niet tijdens je vakantie?

De vakanties zijn inmiddels in volle gang en misschien ben je wel met de je leaseauto naar je vakantieadres in het buitenland gereden, blijf je liever thuis of vlieg je er eens lekker uit. Eerder deelden we al de ALD Zomertips, zodat je goed voorbereid op bent of gaat. Maar hoe zit het eigenlijk met je bijtelling tijdens je vakantie? 

Ga je met je leaseauto op vakantie, dan zijn je kilometers natuurlijk privékilometers. Je bijtelling loopt tijdens je vakantie dus gewoon door. Of toch niet? We keken naar een aantal uitzonderingen die aan de rechter zijn voorgelegd.

Combineer je vakantie met een zakelijk bezoek

Als je vakantieadres in de buurt van een leverancier of een fabriek is, dan zou je erover kunnen denken om de kilometers die je aflegt van je huis naar het adres van de leverancier of de fabriek als zakelijke kilometers aan te merken. De kans dat je hiermee gaat voorkomen dat je zo onder grens van de 500 privékilometers blijft om bijtelling te ontlopen, is vrij klein. Hoewel de allerhoogste rechter hier nog geen uitspraak heeft gedaan, zijn hier al wel de nodige rechtszaken over gevoerd. In deze uitspraken komt erop neer dat je het kunt vergeten dat de inspecteur of de rechter dit accepteert. De rit van het vakantieadres naar de zakelijke afspraak zou je wel als zakelijke aan kunnen merken, maar de rit van huis naar je vakantieadres en weer terug niet.

Geen bijtelling bij lang parkeren?

Niemand zal ontkennen dat je niet in je leaseauto hebt gereden, als deze tijdens je vakantie bij Schiphol (of elders) op een parkeerterrein voor “lang parkeren” stond. Toch leidt dit er volgens de rechter niet toe dat je tijdens die periode geen bijtelling hebt. Je hebt er per slot van rekening zelf voor gekozen om die auto daar neer te zetten toch? Wat wel werkt, is het tijdelijk inleveren van je leaseauto bij je werkgever. De auto staat dan immers niet meer tot je beschikking. Je moet dan wel de sleutels inleveren zodat je werkgever de auto tijdens je vakantie door iemand anders kan laten gebruiken.

Bijtelling voorkomen door huurbetaling?

Rijd je normaal niet privé in je leaseauto (je houdt dus een kilometeradministratie bij en je hebt een verklaring “Geen privégebruik auto” van de belastingdienst), maar wil je deze auto wel graag meenemen op vakantie? Niet doen! Wanneer je door je vakantierit boven de 500 privékilometers komt, vervalt de verklaring en krijg je direct voor het hele jaar een bijtelling. Het betalen van een zakelijke huurprijs aan je baas biedt ook geen oplossing, tenzij de belastinginspecteur hiermee akkoord gaat. Het is onmogelijk om tijdelijk de auto wel privé te gebruiken en slechts een paar weken/maanden de bijtelling voor lief te nemen. Die keuze maak je vooraf voor een heel jaar.

Huur je een andere auto van je werkgever, bijvoorbeeld met ALD Flex, dan biedt dat meer kans op succes. Als je een vergoeding voor het gebruik van je leaseauto tijdens je vakantie aan je werkgever moet betalen, dan kun je hier nog wel iets mee. Wanneer je het goed op papier zet, kan je werkgever de huursom wel als eigen bijdrage aftrekken van de bijtelling. Kortom; Zo biedt je vakantie biedt je wel een paar kleine mogelijkheden voor je bijtelling, maar echt grote besparingen zijn hier niet te realiseren. 
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.