Nieuws- en persberichten

05feb
2018

De beste automotive innovaties van CES 2018

De beste automotive innovaties van CES 2018

De jaarlijks terugkerende elektronica beurs in Las Vegas begint steeds meer op een autobeurs te lijken. Op zich niet vreemd als je bedenkt dat auto’s steeds slimmer en digitaler worden. De Consumer Electronics Show (CES) wordt gezien als de belangrijkste tech beurs ter wereld.

Ook dit jaar zijn er enkele bijzondere (automotive) innovaties aan het grote publiek gepresenteerd. Collega Frank Dethier bracht een bezoek aan de CES en heeft voor ons het belangrijkste nieuws verzameld.

Nieuw Chinees automerk Byton

Vorig jaar was er veel te doen om Faraday Future. Hun introductie van een nieuw elektrisch premium model verliep tijdens CES 2017 niet vlekkeloos. Dit jaar deed opnieuw een nieuw merk zijn intrede tijdens CES, namelijk het Chinese automerk Byton met hun Concept EV. De Byton is overigens een stuk betaalbaarder dan het model van Faraday Future. Ze vragen namelijk zo’n 45.000 dollar voor hun bolide. Eind 2019 zou de Byton te koop moeten zijn. Kenmerkend aan de Byton Concept EV is het digitale scherm van 1,5 meter dat bijna het hele dashboard in beslag neemt. 

Waterstofauto van Hyundai

Bij Hyundai was hun nieuwste generatie waterstofauto voor het eerst te bewonderen. Hyundai heeft als doel om in 2021 het groenste automerk van de wereld te zijn, dus er is werk aan de winkel voor ze. Het gaat om de opvolger van de Hyundai ix35 met de naam Nexo. Deze waterstofauto is 20% lichter dan de voorganger en zou een range van 600 kilometer moeten kunnen bereiken. Daarnaast biedt de Nexo wat ze zelf noemen een Intelligent Personal Cockpit, een cockpit die is voorzien van diverse sensoren die reageren op stem en handsignalen. 

Slimme mobiliteit en IoT met het Ford Open Platform

Ford maakte bekend een open platform te gaan ontwikkelen voor slimme mobiliteit. Het doel van het platform is om digitale diensten rondom mobiliteit te verzamelen en aan elkaar te koppelen. Dat betekent auto’s die communiceren met objecten in de omgeving integreren met bijvoorbeeld fietsdeel diensten, openbaar vervoer, carpoolen en ga zo maar door. De ambities liggen hoog: Ford wil eind 2019 kunnen claimen dat ze over het mobiliteitsplatform beschikken met het grootste aantal connected auto’s. Ford ontwikkelt de ‘Transportation Mobility Cloud’ samen met het in Sillicon Valley gevestigde Autonomic. Het platform is open voor iedereen om extra diensten aan toe te voegen. 

Pizza’s bezorgen zonder bestuurder met het E-Palette Concept

De grootste verrassing kwam bij Toyota vandaan. Zij presenteerden een 100% elektrisch aangedreven voertuig dat zelfstandig rijdt en voor verschillende doeleinden inzetbaar is. Het bijzondere zit hem in de flexibiliteit. Het interieur kan volledig aangepast worden aan de wensen van de gebruiker. Zo kan de e-Palette Concept ingezet worden voor pakket- en pizzabezorging. Maar met hetzelfde gemak doet de e-Palette dienst als hotelkamer, mobiele winkel of kantoorruimte.  De e-Palette komt beschikbaar in 3 groottes met diverse lengtes – afhankelijk van het doeleinde waarvoor hij gebruikt wordt. Tot de partners met wie samen optrekken in de ontwikkeling behoren onder meer Amazon, Uber en Pizza Hut. Het streven is om begin jaren 20 te starten met de eerste tests in de VS.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

 

Ook interessant

Autonome Air Taxi

Autonome Air Taxi

Lees het artikel.

E-vouwfiets Vektron

E-bike Vektron

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.