Nieuws- en persberichten

16apr
2024

Optimale voorjaarscontrole voor je e-bike: Checklist voor veilig en comfortabel fietsen

Optimale voorjaarscontrole voor je e-bike: Checklist voor veilig en comfortabel fietsen

De eerste lentedagen liggen achter ons en het betere weer is in aantocht. Dat betekent maar één ding: de e-bike kan weer uit de schuur!
Na een lange tijd van stilstand kan het zijn dat de tweewieler wat onderhoud nodig heeft, om ervoor te zorgen dat er veilig en comfortabel kan worden gefietst. Omdat je goed voorbereid wil zijn op de eerste rondjes trappen, hebben wij een checklist voor je opgesteld voor de optimale voorjaarscontrole van je e-bike.

 

Allereerst loop je de banden goed na en kijk je of je geen scheurtjes, steentjes of scherpe objecten ziet. Ook is de bandenspanning van cruciaal belang voor een veilige en efficiënte rit. Lage bandenspanning zorgt ervoor dat je minder hard kunt fietsen en je kunt er zelfs lekke banden van krijgen.

 

Het is ook goed om de accu te controleren. Opladen tot de volle capaciteit kan nodig zijn, maar let ook op de levensduur van de batterij tijdens je eerste rit. Als de batterij sneller leeg is of het opladen langer duurt dan normaal, kan het zijn dat deze aan vervanging toe is.

 

De remmen zijn een van de belangrijkste veiligheidsaspecten van elke fiets, maar vooral bij een e-bike, omdat je gauw wat sneller gaat. Controleer of de remblokken niet versleten zijn en of de remmen soepel en effectief werken. Dit doe je onder andere door te luisteren naar de remmen. Hoor je gepiep of ander lawaai? Dan zijn je remmen mogelijk versleten of vuil. Moet je je remhendel heel ver inknijpen? Dan is de afstelling verkeerd of zijn de remblokken versleten.

 

Heeft je fiets een paar maanden volledig stilgestaan? Dan kan het zijn dat de ketting van je elektrische fiets roestig of droog is. Gebruik een kettingolie of smeermiddel om de ketting soepel en stil te laten lopen. Ook is goede verlichting essentieel in de avonduren. Controleer daarom of de koplamp en het achterlicht van je elektrische fiets nog goed werken.

 

Het is aan te raden om voordat je op pad gaat een korte testrit te maken om er zeker van te zijn dat de elektrische fiets naar behoren werkt. Luister naar eventuele vreemde geluiden en let op eventuele ongewone trillingen.


Alles in orde? Ga eropuit en geniet van de lente op je elektrische fiets!

 

Ben je op zoek naar een betrouwbare, comfortabele en krachtige elektrische fiets? Bekijk hier ons aanbod e-bikes.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.