Nieuws- en persberichten

21mrt
2024

Regeneratief remmen: de kracht van terugwinnen

Regeneratief remmen: de kracht van terugwinnen

De groeiende populariteit van elektrische voertuigen gaat hand in hand met een golf van innovatie. Een van de opvallende ontwikkelingen is regeneratief remmen, ook wel bekend als 'one pedal driving'. Maar wat betekent dit eigenlijk? En waarom is het zo handig?

 

Bij regeneratief remmen wordt energie teruggewonnen tijdens het remmen of loslaten van het gaspedaal van een elektrisch voertuig. Net als een auto met verbrandingsmotor vertraagt ook een elektrische auto geleidelijk wanneer je het gaspedaal loslaat. Hoe sterker je afremt, hoe meer energie je terugwint. De elektromotor van een EV dient als generator, waarbij kinetische energie wordt omgezet in elektrische energie die wordt gevoerd naar de batterij. Hierdoor gaat de energie niet verloren in de vorm van warmte, zoals bij traditioneel remmen, maar wordt deze opgeslagen en later gebruikt bij het accelereren.

 

Hoe werkt het?

De elektromotor van een elektrisch voertuig fungeert niet alleen als aandrijving, maar ook als dynamo tijdens het vertragen. Wanneer de bestuurder het gas loslaat, remt de elektromotor het voertuig af, waardoor kinetische energie wordt omgezet in elektrische energie. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen in de batterij van het voertuig, en is daarmee klaar om opnieuw te worden gebruikt wanneer dat nodig is. Sommige auto's bieden zelfs de mogelijkheid voor "one pedal driving", waarbij het rempedaal nauwelijks gebruikt hoeft te worden, omdat het loslaten van het gaspedaal voldoende is om het voertuig te vertragen. Deze functie is in- en uit te schakelen en ook kan de remkracht aangepast worden naar de rijstijl van de bestuurder.

 

Voordelen

Door het terugwinnen van energie tijdens het remmen, kunnen elektrische auto's hun actieradius vergroten. De auto hoeft minder vaak opgeladen te worden en er kunnen langere afstanden afgelegd worden op één lading. Dit scheelt dus niet alleen in laadtijd, maar hiermee kun je ook kosten besparen. Niet alleen door efficiënter gebruik van de batterij, maar ook omdat regeneratief remmen zorgt voor minder slijtage aan de remmen, wat op de langere termijn weer een gunstige impact heeft op de onderhoudskosten. Daarnaast is het ook milieuvriendelijker om regeneratief te remmen. Bij een hybride auto ben je bijvoorbeeld minder afhankelijk van externe energiebronnen.

 

Een andere term die je vaak hoort is bidirectioneel laden. Wil je daar meer over weten? Leest het hier.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.