Nieuws- en persberichten

15mrt
2024

Rijexamens voor rijbewijs B op de schop met vragen over rijhulpsystemen

Rijexamens voor rijbewijs B op de schop met vragen over rijhulpsystemen

Vier jaar geleden heeft de Europese Unie bepaald dat bepaalde rijhulpsystemen verplicht zijn in alle nieuwe auto's. Zo is elke nieuwe leaseauto tegenwoordig voorzien van ADAS, autonome rijhulpsystemen zoals parkeersensoren, cruise control, lane assist en verkeersbordherkenning.

 

Omdat deze rijhulpsystemen niet meer weg te denken zijn uit de auto, heeft het CBR haar examens hierop aangepast.

 

Hulpsystemen al in gebruik

Veel mensen zijn zich niet bewust van de systemen in hun auto. Door rijhulpsystemen nu op te nemen in het praktijkexamen B, wil het CBR kandidaten hier beter op voorbereiden.

Sinds 2016 mogen examenkandidaten al gebruikmaken van rijhulpsystemen tijdens hun rijexamen. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld de lane assist, die de auto in het midden van de rijstrook houdt, kunnen aan- of uitzetten. Ook is het al geruime tijd gebruikelijk dat kandidaten als onderdeel van het examen de navigatie inschakelen.

Allernieuwste auto niet noodzakelijk

Anton Hols van CBR Vakopleidingen benadrukt dat het belangrijk is om bepaalde basiskennis te hebben over het voertuig waarin je rijdt. Hij vergelijkt de nieuwe vragen over rijhulpsystemen dan ook met bestaande vragen over bijvoorbeeld banden en het oliepeil. ‘’De rijopleiders zijn hierover inmiddels geïnformeerd door het CBR. Zo hebben zij de tijd om goed geïnformeerd de wijziging in te passen in de rijlessen die ze geven. Hierbij gaat het nog niet om de allernieuwste modellen, want ook iets oudere auto's hebben al diverse rijhulpsystemen, zoals cruise control, parkeersensoren en navigatie, die tegenwoordig standaard zijn,’’ zegt Hols.

Verrichtingen zonder hulpsysteem

De examenkandidaat blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de bijzondere verrichtingen zoals inparkeren. Deze moeten ze echt nog steeds zelf kunnen uitvoeren. Het automatisch inparkeren wordt dan ook niet meegenomen in het praktijkexamen.

Tegelijkertijd onderzoekt het CBR wel hoe het gebruik van rijhulpsystemen in de komende jaren geïntegreerd kan worden in het examen. Dit vereist een heroverweging van de beoordelingscriteria, zowel wat betreft kennis van de systemen als hun praktische toepassing tijdens het rijexamen. Dit streven naar een meer eigentijds examen weerspiegelt het voortdurende streven van het CBR naar rijveiligheid en competentie in een snel veranderende automotive wereld.

Na je rij-examen een auto leasen? Kijk op onze website voor meer informatie of neem contact op met onze adviseurs.

Bron: CBR
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.