Nieuws- en persberichten

22feb
2024

Over bijtelling en belastingen in 2024

Over bijtelling en belastingen in 2024

In dit nieuwe jaar zijn er een aantal wijzigingen waar je rekening mee moet houden op het gebied van autobelastingen. Bijtellingen blijven dit jaar wel ongewijzigd, maar ook daarbij is het handig alvast vooruit te kijken.

Hieronder vind je de maatregelen op een rij:

Bijtelling

Voor zowel reguliere brandstofauto’s als elektrische auto’s zijn de bijtellingen gelijk aan 2023. Dat wil zeggen dat je over een brandstofauto en een plug-in hybride auto 22% bijtelling betaalt over de gehele waarde van de auto.
De bijtelling van een elektrische auto blijft dit jaar 16% bijtelling over de eerste 30.000 euro van de aanschafprijs van de auto. Over het deel daarboven betaal je 22%. 

Voor (potentiële) elektrische rijders is het interessant om alvast vooruit te kijken, want de bijtelling gaat per 2025 en 2026 veranderen. Volgend jaar stijgt de bijtelling over de eerste 30.000 euro nog licht naar 17%. Vanaf 2026 is het tarief van 22 procent over het hele aanschafbedrag gelijk aan normale auto’s. Omdat het bijtellingspercentage van een nieuwe auto 60 maanden geldig is, is het dus interessant om dit jaar nog te kijken naar de lease van een elektrische auto om zo nog van dit fiscale voordeel te kunnen genieten. 

Bpm

De Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot van voertuigen. Voor dit jaar zijn elektrische auto’s in elk geval nog vrijgesteld van BPM. Per 2025 wil het kabinet het vaste deel van de bpm verhogen. Het variabele deel van de bpm dat afhangt van de CO2-uitstoot van de auto verandert niet maar het is aannemelijk dat elektrische personenauto’s ook bpm gaan betalen. Dit gaat sowieso ook al gelden voor elektrische bestelbusjes. 

Wegenbelasting

Ook de wegenbelasting (mrb) is gerelateerd aan de CO2-uitstoot van het voertuig. Elektrische auto’s zijn ook hiervoor dit jaar vrijgesteld. 

Reiskostenvergoeding

Deze gaat voor het onbelaste deel iets omhoog van 21 naar 23 cent per kilometer. 

Daarnaast worden vanaf 1 januari de boetes met 10% verhoogd. Een goede reden om je woon-werk verkeer met de e-bike te overwegen? Eerder schreven wij daar hier over.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.