Nieuws- en persberichten

09feb
2024

Het nieuwe jaar in met BYD, NIO en XPENG

Het nieuwe jaar in met BYD, NIO en XPENG

Je ziet tegenwoordig steeds meer verschillende automerken op de weg. Een reden hiervoor is dat er nu veel elektrische auto's uit China rondrijden in Europa.

 

Met het Chinese Nieuwjaar in zicht, staan we stil bij enkele Chinese merken die bij autoliefhebbers zijn opgevallen: BYD, NIO en XPENG. We vertellen hier meer over deze bijzondere merken.

 

Duurzaam dromen met BYD

Laten we beginnen met BYD. Dit Chinese merk heeft afgelopen jaar de meeste nieuwe auto’s in Nederland laten registreren. Mocht je nog niet weten waar BYD de afkorting van is, bij deze: Build Your Dreams. De dromen die zij willen najagen zijn vooral gericht op duurzaamheid. Inmiddels timmert het merk al ruim 25 jaar aan de snelweg met als doel mobiliteit zo groen mogelijk te maken. Zo zijn alle BYD-modellen uitgevoerd met de Blade Battery. Deze is ontwikkeld op basis van LithiumIJzerFosfaat (LFP). Het grote voordeel hiervan is dat de batterij hierdoor geen nikkel, kobalt en mangaan bevat.

 

Batterijen swappen met NIO

Sinds vorig jaar zijn de EV’s van NIO, wat in het Chinees voor Blue Sky Coming staat, in Nederland te verkrijgen. Ook hier is de duurzaamheidsgedachte leidend geweest voor de oprichting van het merk in 2014. Terwijl oprichter William Li vanuit zijn raam naar buiten keek en door de smog al dagen geen blauwe lucht meer had gezien, realiseerde hij zich dat het anders moest. In de strijd tegen laadstress, en vooral de tijd die het laden inneemt, ontwikkelde NIO een uniek batterijverwisselsysteem. Je kunt een NIO aan de lader hangen, maar je kunt de accu van een NIO ook in zijn geheel verwisselen. Zo kun je er zelfs voor kiezen om een zwaarder accupakket te leasen, wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

 

Innovatieve tech van XPENG

Tenslotte is XPENG met een opmars bezig in ons land. Vrijwel elke Nederlander spreekt dit fonetisch uit, maar in correct Chinees spreek je het uit als ‘sjouwpung’. Het merk is vernoemd naar een van de oprichters, de rijke internet-ondernemer He Xiaoping, bekend van Alibaba. Net zoals NIO viert het merk dit jaar het 10-jarig jubileum. Ook XPENG richt zich op duurzaamheid en streeft naar een volledig emissieloze toekomst. Waarin het merk iets verschilt ten opzichte van andere Chinese fabrikanten is dat het merk ontstaan is vanuit de gedeelde visie van de oprichters over het veranderen van de mobiliteit met behulp van technologie. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) om de rijervaring te verbeteren. Te denken valt aan spraakherkenning, natuurlijke taalverwerking en andere AI-gestuurde functies die de interactie tussen de bestuurder en het voertuig verbeteren.

 

Elektrische auto's uit China worden steeds populairder omdat ze vaak goedkoper zijn. Dit komt doordat Chinese bedrijven zich vanaf het begin hebben gericht op elektrische auto's, zonder eerst te hoeven overstappen van traditionele benzineauto's. Hierdoor kunnen ze efficiënter en flexibeler inspelen op de vraag naar elektrische auto's. Ze hebben geen last van bestaande systemen voor benzineauto's, waardoor ze makkelijker innovatieve en betaalbare elektrische modellen kunnen maken.

 

Nieuwsgierig naar een EV van BYD, NIO of XPeng? Je kunt ze zowel zakelijk als privé leasen, kijk op onze website voor meer informatie of neem contact op met onze adviseurs.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.