Nieuws- en persberichten

02feb
2024

CO2-rapportageplicht nadert

CO2-rapportageplicht nadert

De overheidsmaatregel ‘CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit’ gaat per 1 juli a.s. in voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.

 

Deze werkgevers worden met ingang van bovengenoemde datum verplicht om het zakelijke en woon-werkverkeer van medewerkers te registreren, zodat dit in 2025 gerapporteerd kan worden.

 

Zakelijk verkeer en woon-werkverkeer zorgen op dit moment naar schatting voor meer dan 50 procent van de gereden kilometers in Nederland. De CO2-rapportageplicht is een instrument dat helpt om bedrijven beter inzicht te geven in hun daadwerkelijke CO2-emissies, bewustwording te vergroten en de verduurzaming van zakelijke mobiliteit te versnellen.

 

Wat moet je precies rapporteren?

Bedrijven zijn verplicht het totaal aantal gereisde zakelijke en woon-werk kilometers in combinatie met de daarbij gebruikte brandstof te verzamelen. In de registratie is het ook noodzakelijk om de splitsing in vervoersmiddelen te maken; auto, fiets, openbaar vervoer of deelvervoer. Het aanleveren van deze informatie gaat via de website van de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland).

 

Waarom rapporteren?

Veel bedrijven zijn al hard bezig met verduurzamen, waaronder het vergroenen van hun mobiliteit. Door vast te leggen wat de resultaten hiervan zijn, kunnen bedrijven nog beter jaarlijkse inspanningen vergelijken en zien of zij op de goede weg zijn.

 

De overheid wil hiermee bedrijven vooral stimuleren in hun groene ambities. In 2026 vindt er een evaluatie plaats door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als blijkt dat we niet op koers liggen en het landelijke CO2-reductiedoel van 1,5 megaton niet gehaald wordt, kan er een wettelijke norm worden ingesteld. Dit moet bedrijven dwingen om zuiniger en schoner te reizen.

 

Voor wie?

Bedrijven met meer dan 100 werknemers zijn verplicht hun gegevens te rapporteren. Bedrijven met minder werknemers die ook inzicht willen krijgen in hun CO2-uitstoot, mogen ook rapporteren.
 

Uiteraard adviseert ALD Automotive je organisatie graag bij het verzamelen van alle informatie. Of kijk ons webinar terug waarin we heel gedetailleerd op alle ins en outs van de rapportageplicht ingaan. Hoewel de verplichte registratie pas op 1 juli ingaat, raden we aan - indien nog niet gedaan - hier alvast mee te beginnen, zodat je als bedrijf goed voorbereid bent wanneer het deze zomer zover is!

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.