Nieuws- en persberichten

29jan
2024

Elektrisch fietsen in de winter

Elektrisch fietsen in de winter

Sommige mensen zetten bij de eerste sneeuwval hun fiets meteen in de schuur. Het Nederlandse fietsenwegdek wordt echter vrijwel overal goed onderhouden en dankzij de snelle actie van pekelstrooiers en sneeuwschuivers kun je vaak ‘s middags alweer veilig het fietspad op. Zeker op een elektrische fiets.

Natuurlijk hebben we wel een paar aandachtspunten voor elektrisch fietsen tijdens de winter.

Zorg goed voor je accu

Hoewel een elektrische fietsaccu tegenwoordig best wat hebben kan, heeft kou wel degelijk effect op de accu van een elektrische fiets. Het kan, net als bij de auto, je actieradius verlagen. Bij temperaturen onder de 0 kan er zelfs condens in de accu komen waardoor de accu onbruikbaar wordt. Zet je fiets dus altijd in een schuur, tuinhuis of onder een afdak. Dit voorkomt ook dat sommige onderdelen gaan roesten. Als je de elektrische fiets lang laat stilstaan, haal dan de accu eruit. Leg hem dan wel minimaal eens per maand aan de oplader om de levensduur van de accu optimaal te houden.

Zijn winterbanden nodig?

Belangrijk is dat jouw fietsbanden een goed profiel hebben voor een betere wegligging en grip op sneeuw. Nu zijn elektrische fietsen wat zwaarder dan een gewone fiets, waardoor ze sowieso een stabielere wegligging hebben. Bij gladheid blijft het natuurlijk oppassen! Zomerbanden doen het verder prima op nat wegdek. Het is een ander verhaal wanneer jij je fiets meeneemt op wintersport. Wil je de bergen in op je elektrische fiets? Dan heb je een grotere kans om veilig thuis te komen op speciale winterbanden voor fietsen.

Vergeet je remmen niet

Kijk goed uit voor een glinsterend laagje op het fietspad! Op een glad wegdek is je remweg altijd langer. Het is dan extra belangrijk om goed te kunnen remmen. Vervang je remblokjes als deze eventueel versleten zijn en controleer ook je remkabels. Als hier vocht in zit kunnen ze bevriezen, waardoor ze vastzitten en jij niet meer kunt remmen. Hier vormt invetten de oplossing, want vet bevriest niet zo snel als water.

Onderhoud je ketting

Heb je geen gesloten kettingkast, maak dan regelmatig de ketting van je fiets schoon en spuit hem in met vet. Dat kun je zelf doen, maar het is ook aan te raden om voor de winter een professionele fietsenmaker je fiets een onderhoudsbeurt te laten geven. Zo kun je de kou tegemoet!


Meer tips voor de koude dagen als je met de auto weg moet? Lees hier de ALD Wintertips!
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.