Nieuws- en persberichten

29dec
2023

Het belang van goede autoverlichting

Het belang van goede autoverlichting

Het is winter en de dagen zijn kort. Dit betekent dat veel mensen in het donker van huis gaan en in het donker weer thuiskomen. De temperatuur daalt en de kans op regen, sneeuw en ijs neemt toe. In het donker rijden kan vermoeiend zijn en soms zelfs gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor goede autoverlichting.

In deze blog vertellen we je alles over het belang van goede autoverlichting en geven we een aantal tips om de winter veilig door te komen.

Autoverlichting is er om andere weggebruikers te zien en om zelf gezien te worden. Goede verlichting zorgt ervoor dat je de weg goed kunt zien en dat je tijdig kunt reageren op onverwachte situaties. In Nederland is het verplicht om je auto te voorzien van dimlicht, grootlicht, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en mistlampen. Dimlicht is het meest gebruikte licht en verlicht de weg voor je. Grootlicht is bedoeld om de weg verder te verlichten, maar mag alleen gebruikt worden als er geen andere weggebruikers in de buurt zijn. Achterlichten zorgen dat je aan de achterkant zichtbaar bent, remlichten laten zien dat je remt en richtingaanwijzers geven aan welke kant je op gaat. Mistlampen zijn bedoeld om je zicht te verbeteren in mist of sneeuw.

Het is belangrijk dat je autoverlichting altijd in goede staat is. Controleer regelmatig of je verlichting werkt. Ook is het belangrijk dat je de juiste lampen gebruikt. De juiste lampen voor jouw auto zijn te vinden in het instructieboekje van je auto.

Als je autoverlichting niet goed werkt, is dat gevaarlijk voor jezelf en voor andere weggebruikers. Je kunt zelfs een boete krijgen tot wel €160,-.

Tips voor veilig rijden in het donker

Naast goede verlichting zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om veilig te rijden in het donker:

  • Rijd niet te hard. Hoe harder je rijdt, hoe minder tijd je hebt om te reageren op onverwachte situaties.
  • Houd voldoende afstand van de auto voor je. Zo heb je meer tijd om te reageren als de auto voor je moet remmen.
  • Let goed op de weg en op andere weggebruikers.
  • Gebruik je verlichting op tijd.
  • Was je ruiten regelmatig schoon.
  • Zorg voor schone koplampen.

Meer tips voor rijden in de winter? Lees ze in onze wintertips.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.