Nieuws- en persberichten

31okt
2023

Veilig de weg op met deze herfsttips

Veilig de weg op met deze herfsttips

We hebben lang mogen genieten van zomerse temperaturen, maar inmiddels heeft de herfst duidelijk haar entree gemaakt. Daarom vonden wij het tijd voor de herfsttips, zodat je ook dit jaargetijde veilig de weg op gaat.

 

Winterbanden

De Nederlandse herfst is onlosmakelijk verbonden met regen. Daarom is het raadzaam om een extra check van de banden uit te voeren. Een goed profiel van de band en de juiste bandenspanning zijn belangrijk bij bijvoorbeeld zware regenval.

 

Het is nog beter om de wissel naar de winterbanden snel in te plannen. Hoewel de temperaturen nog ver boven nul zijn, kan een lagere temperatuur van het wegdek, in combinatie met regen, er toch voor zorgen dat je remweg langer wordt als je op zomerbanden blijft rijden.

 

Ruitenwissers

Heb je last van piepende ruitenwissers, of ruitenwissers die strepen achterlaten tijdens het wissen, dan adviseren we je de ruitenwissers schoon te maken. Mochten de klachten aanhouden, dan kan het zijn dat de ruitenwissers (bijna) versleten zijn. In dat gevalkun je ze het best vervangen. Wanneer je plotseling in zware regen terecht komt kan slecht zicht tot gevaarlijke situaties leiden. Goed werkendde ruitenwissers zijn dus essentieel.

 

Beslagen ruiten

Regenachtig weer en zeker als je met een vochtige jas de auto in stapt, zorgen ervoor dat autoruiten aanzienlijk sneller beslaan dan in de zomer. Een goedwerkende airco kan dit meestal snel weer verhelpen. Maar zorg dat je raam in elk geval schoon en vetvrij is aan de binnenkant, dan zal je raam sowieso minder snel beslaan. En als je dan toch bezig bent? Vul ook meteen je ruitenvloeistof bij, bij voorkeur met anti-vries, want de eerste nachtvorst laat vast niet lang op zich wachten.

 

Zet de juiste verlichting aan

Zorg ervoor dat je te allen tijde goed zichtbaar bent. Een check op de werking van je mistlamp en remlampen kan nooit kwaad. Je kunt dit eenvoudig controleren door naar de weerspiegeling van een ruit te kijken of ze het nog goed doen. Ook is het goed om naar de afstelling van je lampen te kijken zodat je tegenliggers niet verblindt.

 

Vergeet niet dat juist als de zon schijnt, verlichting ook heel belangrijk is. Met name bij een laaghangend zonnetje zorgt goede verlichting dat je beter zichtbaar bent voor andere automobilisten.

 

Mistlampen: wanneer aanzetten?

Wanneer het zicht minder is dan 200 meter, mag je de mistlampen aanzetten. Bij minder dan 50 meter zicht, mag je ook het mistachterlicht aanzetten.

 

Let op bij automatische verlichting

Bij veel auto's gaat de verlichting automatisch aan wanneer het donker wordt. Dit lijkt handig, maar bij mist werkt dit niet altijd goed. De sensor die het donker registreert, kan mist niet onderscheiden van duisternis. Zet bij mist dus altijd handmatig het dimlicht aan.

 

Meer tips nodig of een afspraak inplannen voor de bandenwissel? Via MyALD regel je het allemaal snel en eenvoudig.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.