Nieuws- en persberichten

18jul
2023

Zorgeloos genieten van je e-bike deze zomer

Zorgeloos genieten van je e-bike deze zomer

De temperaturen stijgen en Nederland geniet volop van het prachtige weer. Ideaal weer om met je e-bike op pad te gaan. Maar veiligheid voorop! Wij hebben daarom handige onderhoudstips verzameld om veilig de weg op te gaan.

Van het opladen van de accu tot het controleren van banden, ketting en remmen. Zo ben je klaar om te genieten van eindeloos fietsplezier deze zomer.

 

Laad de accu volledig op

Het is vanzelfsprekend, maar cruciaal: laad je e-bike accu volledig op voordat je op pad gaat. Controleer na het opladen of de accu stabiel blijft wanneer de fiets niet in gebruik is. Een paar procent verlies is normaal, maar als het meer is, neem dan contact op met de fabrikant of lokale dealer voor advies. Houd tijdens het opladen de accu altijd goed in de gaten om overcharging en brandgevaar te voorkomen.

 

Check je banden

Omdat e-bikes sneller gaan, is goede grip essentieel. Pomp je banden op tot de aanbevolen druk en controleer op droogtescheurtjes in de zijwanden en het loopvlak. Let ook op slijtage van het profiel. Als je droogtescheurtjes, ernstige slijtage of weinig profiel ziet, is het tijd om de banden te vervangen. Versleten banden verminderen de grip en verhogen bovendien het risico op lekke banden.

 

Verzorg je ketting of tandriem

Geef aandacht aan de ketting of tandriem van je e-bike. Verwijder zand en vuil tussen de tanden om overmatige slijtage te voorkomen. Reinig bij een metalen ketting en tandwielen grondig met ontvettend sop en spoel goed af. Laat de ketting volledig drogen voordat je speciale kettingolie aanbrengt. Voor tandriemen is spoelen met water voldoende.

 

Laat de remmen afstellen

Voor optimale veiligheid laat je een e-bike specialist de remmen afstellen. Ze controleren de remhendels, de dikte van de remklauwen en de slijtage van de remschijven zodat de remmen soepel werken en voldoende remkracht hebben. We raden aan de (hydraulische) remmen door een expert na te laten kijken omdat een verkeerde afstelling gevaarlijk en minder betrouwbaar kan zijn.

 

Update de software

Controleer of er software-updates beschikbaar zijn voor jouw e-bike. Sommige modellen hebben apps voor updates. Laad de accu volledig op voordat je een update installeert om onderbrekingen te voorkomen. Als je twijfelt, vraag dan een fietsenmaker om hulp bij het installatieproces.

 

Kortom, of je nu door de stad fietst of avontuurlijke tochten maakt in de natuur, met deze tips ben je zo weer klaar om de weg op te gaan.

 

Ben je ook op zoek naar een fiets voor woon-werkverkeer? Bekijk hier ons aanbod

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.