Nieuws- en persberichten

30mei
2023

Levertijden auto’s worden korter

Levertijden auto’s worden korter

Levertijden van auto’s zijn nog steeds onzeker en duren langer dan je gewend bent. Gelukkig krijgen fabrikanten de productieproblemen steeds beter onder controle waardoor levertijden teruglopen.

Dit gaat bij sommige merken en modellen sneller dan bij andere. Positief is dat er de laatste tijd voor het merendeel tekenen van verbetering zichtbaar zijn.

Door logistieke problemen, een tekort aan onderdelen en het werelwijde chiptekort bleven de levertijden de afgelopen 3 jaar onverminderd lang. Dit werd nog eens verergerd door de coronapandemie. Ook de oorlog in Oekraïne speelde een rol bij het tekort aan auto-onderdelen. De hierdoor opgebouwde achterstanden nemen inmiddels gestaag af. Ook wordt verwacht dat tegen het einde van het derde kwartaal van 2023 de meeste levertijden weer op een redelijk normaal niveau zullen zijn.

Toch zijn er nog steeds factoren die de levertijd van een nieuwe auto kunnen beïnvloeden, zoals specifieke opties of configuraties van een auto die langer duren om te produceren en een beperkte beschikbaarheid van specifieke modellen en uitvoeringen.

Wachttijden EV

Een groeiend aanbod van (nieuwe) elektrische auto's maakt elektrisch rijden toegankelijker. Automerken zitten niet stil en ook dit jaar zullen er weer veel nieuwe elektrische modellen beschikbaar komen. Met name veel Chinese merken doen hun intrede op de Europese markt. De grote vraag naar EV-modellen zorgt ervoor dat wachttijden gemiddeld een half jaar tot driekwart jaar zijn. De branche ziet hier wel lichtpuntjes omdat het tekort aan onderdelen dat in de corona-periode is ontstaan zich lijkt op te lossen, en dit komt productieprocessen -en snelheid uiteraard ten goede.

Euro 7-norm

Nog een voorbeeld waar de auto-industrie geen invloed op heeft maar die een vertragende werking kan hebben op levertijden, is de Euro 7-norm. Dit is een nieuwe milieunorm die bedoeld is om de uitstoot van voertuigen verder te verminderen. Volkswagen trok onlangs aan de noodklok omdat zij hun motoren mogelijk niet snel genoeg kunnen aanpassen naar deze nieuwe norm. Dit zou dus op den duur ook weer leiden tot productiestops van verschillende modellen, en daarmee langere levertijden. Op dit moment (mei 2023) is de Euro 7-norm dan ook nog niet definitief vastgesteld.

Kortom, de auto-industrie is afhankelijk van allerlei factoren, waar niet altijd invloed op uit te oefenen is. Het is daarom verstandig om informatie in te winnen over de actuele situatie met betrekking tot de levertijden van specifieke modellen of configuraties. Je kunt uiteraard ook kiezen voor het leasen van een zakelijke occasion. Bekijk hier ons zakelijke occasion aanbod.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.