Nieuws- en persberichten

09mrt
2023

Voorkom extra kosten: alles wat je moet weten over de milieuzone in Londen en andere buitenlandse autobestemmingen

Voorkom extra kosten: alles wat je moet weten over de milieuzone in Londen en andere buitenlandse autobestemmingen

Als je van plan bent om met een auto naar de regio Londen te reizen, bereid je reis dan goed voor. De regio heeft milieuzones ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de inwoners te beschermen. 

Voor de meeste leaserijders is het betreden van deze milieuzones geen probleem omdat nieuwe auto’s aan de gestelde emissienormen voldoen. Maar let op; het is belangrijk dat je je auto uiterlijk tien dagen voor vertrek registreert, anders kan dit toch nog tot een boete leiden. 

Ook registreren als je voertuig voldoet aan de emissienormen

Sinds 8 april 2019 moeten voertuigen die niet aan de juiste emissienormen voldoen een tarief betalen om de milieuzones in Londen te betreden. Voertuigen die voldoen aan de emissienormen kunnen de milieuzone betreden zonder deze extra toeslag te betalen. Maar omdat onze auto’s niet in het Verenigd Koninkrijk ingeschreven staan, is het belangrijk te zorgen dat jouw gegevens aan de andere kant van het kanaal tijdig bekend zijn. 

Dus ook als je wel aan emissienormen van de (Ultra) Low Emission Zones (ULEZ) voldoet, moet je je auto laten registreren. Dit is geheel kosteloos te regelen via Euro Parking Collection (EPC) of bij Transport for London (TfL). Gezien de verwerkingstijd raden we aan dit minstens tien dagen voor vertrek te regelen. Doe je het niet, dan riskeer je een flinke boete. De LEZ-boetes zijn het hoogste van allemaal, met een bedrag tot € 2.400 per overtreding! Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de zones en de regels voordat je op reis gaat naar Londen om boetes te voorkomen.

Spanje

Om ook in andere landen boetes te voorkomen hebben we hieronder nog een paar regels onder elkaar gezet. Spanje heeft sinds 1 januari 2023 de regel ingesteld dat elke stad met meer dan 50.000 inwoners een milieuzone heeft. Wil je met je auto de Spaanse steden in, dan is een milieusticker noodzakelijk. Let op dat de Spaanse milieustickers niet te verkrijgen zijn voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Dat wil zeggen dat je het Franse, Duitse, Deense of Oostenrijkse milieuvignet moet aanschaffen; dit kan gewoon online. 

Frankrijk

Sinds 1 januari 2023 is de Franse milieusticker Vignette Crit’Air in onder meer Nice, Toulon en Toulouse nodig. De regio Zuid-Frankrijk, waarin deze steden zich bevinden, heeft sinds begin dit jaar een permanente milieuzone waarin een benzineauto uit 1996 (of ouder) of dieselauto uit 2005 (of ouder) niet meer is toegestaan. Als leaserijder zul je niet snel in deze categorie vallen, tenzij je met je old- of youngtimer de reis maakt. Volgend jaar zullen de regels in Toulouse verder aangescherpt worden en gaan er weer andere regels gelden. Het kan dus geen kwaad om in de gaten te houden wat de meest actuele status is. 

Zo ook Parijs: een prachtige stad, maar erg dichtbevolkt en kent daarom een strenge milieuzone. Ook daar is de milieusticker verplicht. De groene sticker is voor de auto’s die elektrisch zijn of op waterstof rijden. Zij hoeven zich nergens zorgen over te maken en hebben toegang in elke milieuzone. Rijd je een dieselauto zonder Euro-4 of een benzineauto zonder Euro-2-classificering, dan kom je deze zomer de stad niet meer in. Dit is een opmaat naar nog strengere regels. Per 1 januari 2024 weert Parijs dieselauto’s volledig uit de binnenstad en vanaf 2030 zijn alleen auto’s die rijden op elektriciteit of waterstof toegestaan. 

Kortom, ieder land of stad hanteert eigen regels. Ga je dus met de auto naar het buitenland? Check van tevoren waar je aan moet voldoen. Meer informatie is te vinden op de site van de ANWB.  

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.