Nieuws- en persberichten

20jun
2022

Brunel Solar Team over hun kansen, techniek en duurzaamheid

Brunel Solar Team over hun kansen, techniek en duurzaamheid

ALD Automotive is een trouwe sponsor van het Solar Team bestaande uit studenten van de TU Delft. Dit jaar strijdt het team samen met hun nieuwe hoofdsponsor Brunel, als het Brunel Solar Team. 

Met een nieuwe naam, een nieuwe groep studenten en een nieuwe auto - de Nuna 11S - gaan ze dit jaar in Zuid-Afrika opnieuw voor de eerste plek. Gedurende de acht dagen durende challenge zullen ze laten zien wat ze in huis hebben en het opnemen tegen andere internationale studententeams. Het team dat gedurende de acht dagen de meeste kilometers aflegt zal zich tot winnaar mogen kronen.

Het team bestaat uit 11 gemotiveerde studenten met verschillende technische achtergronden, van lucht- en ruimtevaarttechniek tot robotica. Hoe schatten zij hun kansen in, wat is er dit jaar anders aan de auto dan voorgaande jaren en hoe belangrijk is het dat dit soort races georganiseerd worden? Wij spraken met teamleden Nathan, Remco en Aster over de 2022 editie van de Solar Challenge.

Grenzen opzoeken binnen duurzame techniek

Nathan van Beugen is elektrotechnicus. Hij schat de kans om te winnen vrij hoog in. Hij wil logischerwijs niet helemaal het geheime wapen verklappen maar kan wel iets vertellen over de techniek in de auto: “De grootste innovatie dit jaar is de motor. We ontwerpen en bouwen de motor voor het eerst helemaal zelf in-house en hebben zelfs de faciliteiten om deze te testen. Op elektronisch gebied zit hier een hele vernieuwende techniek in, die we helaas nog niet kunnen verklappen.”

Om hiervoor de juiste onderdelen en materialen in huis te halen reist Nathan door het hele land. “Ik ben bij verschillende partners op bezoek gegaan. Naar Waalwijk bijvoorbeeld voor motoronderdelen en de testopstelling voor de motor, maar ook naar Leeuwarden en Culemborg voor het zonnepaneel. Ik vind het gaaf om de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is binnen duurzame techniek. Door deze kennis naderhand te delen kunnen we bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving.”

Blind stage is extra uitdaging

Remco Dirks is strateeg binnen het team. Dat wil zeggen dat hij gedurende de race naar het parcours kijkt en het energieverbruik van de auto zo goed mogelijk probeert te doseren. Maar dit jaar is er een extra uitdaging. “Voor het eerst is er een zogeheten ‘Blind Stage’ opgenomen in de route van de race. Dit betekent dat we op deze dag van de race niet van tevoren weten wat de route is. Dit is een flinke uitdaging. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de route over een berg gaat die dag, dan wil je nog wel genoeg energie hebben.” Normaal gesproken kun je daar rekening mee houden maar tijdens een ‘Blind Stage’ is dat lastiger. Remco geeft ook een erg strategisch antwoord op de vraag hoe groot de kans is om te winnen. “Fifty-fifty, we winnen of we winnen niet”, aldus Remco.

Het belang van dit soort races zit hem onder meer in het innovatieve karakter. “We zullen op een of andere manier samen een oplossing moeten vinden om met zijn allen duurzamer met energie om te gaan. Zonne-energie is een van de technieken die het verschil kan maken. Tijdens onze testdagen waarin we de auto tot het uiterste testen gebruiken we altijd een volgauto. In deze volgauto kan alle data die we verzamelen worden bekeken en geanalyseerd. Dit gaat ons ook weer helpen in de toekomst. Meteen nog een bewijs waarom een partnership zoals met die van ALD Automotive ons enorm helpt want in de ruime bus die wij van hen te leen hebben, kan dit perfect.” 

100% voor de winst

Aster Tournoy is mechanicus binnen het team en zij is vol vertrouwen: “100%, wij gaan absoluut winnen!” Ook Aster is vooral heel positief over de motor. “Voor mij is dat duidelijk de grootste verandering ten opzichte van voorgaande zonneauto’s. We hebben zelf een mechanisch ontwerp van de motor moeten maken. Dit houdt in eerst het concept van de motor bedenken, alle onderdelen ontwerpen en dan ook nog laten maken.”

“Het is mooi om mensen te kunnen inspireren op het gebied van duurzaamheid met ons project. Wij als studenten kunnen al zoveel doen en laten zien met een zelfgebouwde auto. Laat staan als de industrie met dit soort technologie aan de slag zou gaan! Partners die ons hierin steunen zijn voor ons heel waardevol, om kennis te delen en elkaar te inspireren. Maar ook voor de hele praktische zaken zodat we onze zonneauto probleemloos op de juiste locaties kunnen krijgen.”

Wil je meer weten over het Brunel Solar Team en ze volgen tijdens hun grote challenge in september dwars door het Zuid-Afrikaanse landschap? Kijk dan op: https://brunelsolarteam.com
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.