Nieuws- en persberichten

29okt
2021

“Ik sta veel frisser bij klanten voor de deur”

“Ik sta veel frisser bij klanten voor de deur”

Patrick Ansems was een van de eersten bij zijn werkgever PerkinElmer die de overstap naar een elektrische leaseauto maakte. De meeste elektrische rijders zullen de overstap nog maar net gemaakt hebben, maar Patrick Ansems rijdt al in zijn tweede elektrische auto. Hij is een ambassadeur voor het elektrisch rijden. “De angst om ergens met een lege accu stil te komen staan is echt ongegrond.”

Patrick vertelt dat het zijn eigen overweging was om destijds de overstap te maken naar elektrisch rijden. “Het was geen verplichting vanuit mijn werkgever. Maar er waren een aantal redenen om het te willen. Enerzijds het financiële stuk; toen ik elektrisch wilde gaan rijden was er nog maar 4% bijtelling, dus dat was heel gunstig. Maar ook uit ideologisch oogpunt, omdat ik vind dat het wagenpark moet veranderen om de wereld beter achter te laten voor de generaties na ons.”

Als elektrisch rijder van het eerste uur was de weg nog niet volledig geplaveid. Maar dat was geen beperking, legt Patrick uit. “Ik was pas de tweede persoon binnen ons bedrijf die had geuit elektrisch te willen rijden. Dus toen moesten we wel samen kijken naar wat de consequenties zouden zijn. Natuurlijk heb je een auto nodig, maar je moet vooral nadenken over de laadmogelijkheden thuis. Ook mijn werkgever moest kijken hoe dat kon worden ingericht. Maar dat bleek heel goed regelbaar. Je moet een partij zoeken die je daarbij kan helpen en adviseren. Er wordt gekeken naar de faciliteiten, maar ook naar vergoedingen voor stroom. Dat hebben we gezamenlijk onderzocht.” 

Nooit ongerust onderweg
Inmiddels doet Patrick alles met zijn elektrische auto. “Er zijn echt genoeg laadmogelijkheden onderweg, dus ook als ik langere ritten heb is het geen probleem om daar te komen. De auto’s zijn tegenwoordig zelfs al zo slim dat ze aangeven waar je kunt laden om op de plek van bestemming te komen. Ook bij klanten zie je steeds vaker laadmogelijkheden, ook voor bezoekers. Dat is ideaal! 

Ik ben ook met mijn auto in Italië en Zuid-Frankrijk op vakantie geweest. Wij rijden alleen nog maar in onze EV. Je ziet dat er in Europa steeds meer laadpunten komen, ook bij campings en hotels. Er zijn steeds meer voorzieningen. Ik ben nooit ongerust geweest onderweg; de angst om leeg te komen staan is echt ongegrond.”

Een nadeel van EV zou kunnen zijn dat je beter vooruit moet denken, geeft Patrick toe. “Je moet al een dag eerder bedenken waar je precies naartoe gaat. Je moet dus beter plannen, maar als je dat gedaan hebt dan is het eigenlijk heel fijn. Ik vind het mede daardoor veel relaxter rijden. Ik maak ook best veel lange ritten naar Duitsland of Luxemburg. Maar ik kom daar echt veel uitgeruster aan dan in het verleden. En dat heeft er gewoon mee te maken dat je altijd op tijd vertrekt en je eigenlijk verplicht wordt je rit in stukken te hakken. Mensen die op fossiele brandstof rijden zijn geneigd door te rijden tot ze op hun bestemming zijn. Ik moet af en toe wel even stoppen om te laden. En dat is heel prettig, want ik sta uiteindelijk veel frisser bij een klant voor de deur. “

Patrick ziet dat er binnen PerkinElmer een omslag gaande is en steeds meer collega’s de overstap naar elektrisch rijden maken. Daarom hoopt Patrick dat ook de overheid blijft nadenken over het vergroenen van het Nederlandse wagenpark. “We moeten blijven nadenken hoe we de verduurzaming van het wagenpark kunnen blijven continueren en zeker zakelijke rijders steeds meer naar EV kunnen laten overstappen. De trend is nu toch dat alles maar duurder en duurder wordt. En ik hoop dat ze daar in Den Haag nog eens over willen nadenken.”

Ontdek ons e-magazine

Ben jij al ‘Ready to switch on’? Elektrisch rijden roept bij veel werkgevers en leaserijders nog vragen op. Vragen die ALD Automotive graag weg wil nemen. In ons gratis e-magazine laten we meerdere (ervarings)deskundigen op het gebied van elektrische mobiliteit aan het woord. Aan de hand van een aantal praktijkervaringen nemen we je graag mee in de transitie naar elektrische mobiliteit.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.