Nieuws- en persberichten

25feb

Lage-emissiezone van kracht in Gent

Lage-emissiezone van kracht in Gent

Goed om te weten als je binnenkort met je (lease)auto naar België rijdt. Om de luchtkwaliteit te verbeteren is de Gentse binnenstad, of meer specifiek het gebied binnen de R40, sinds 1 januari 2020 een lage-emissiezone (LEZ).

Eerder werd in Antwerpen en Brussel al een lage-emissiezone van kracht om de meest vervuilende voertuigen te weren en zodoende de gezondheid van inwoners en bezoekers te verbeteren.

Op welke voertuigen is de lage-emissiezone van toepassing?

Om de LEZ te mogen inrijden, moet een voertuig aan een aantal voorwaarden voldoen. De euronorm en het brandstoftype van je voertuig bepalen of je de zone mag binnenrijden. Check je voertuig hier met de online tool.

Registreer je voertuig

De criteria voor toegang tot de lage-emissiezones gelden ook voor voertuigen die ingeschreven zijn in het buitenland. En hoewel de registratieplicht voor Antwerpen en het gewest Brussel is opgeheven, geldt deze nog wel voor Gent. Dit betekent dat je jouw voertuig voorafgaand aan je bezoek aan Gent verplicht moet registeren. Deze registratieaanvraag is kosteloos en kan gedaan worden via de website van de stad Gent.

Een slimme camera scant je nummerplaat op het moment dat je in de lage-emissiezone rijdt. Wanneer je met een niet-toegelaten voertuig in de Gentse lage-emissiezone (LEZ) rijdt, krijg je een boete. De boete bedraagt 150 euro per overtreding. Je krijgt de geldboete met de vaststelling per aangetekende brief.

Wat als mijn voertuig niet voldoet aan de norm?

Voldoet je auto niet aan de norm? Dan is het mogelijk om maximaal acht keer per jaar een dagpas van 35 euro aan te schaffen om alsnog toegang te krijgen tot de lage-emissiezone.

Natuurlijk zijn er ook voldoende alternatieve mobiliteitsopties om Gent te bereiken.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.